Пробиха системата за детските градини, вижте как частни ясли манипулират точките

0

Проблемът с яслите и детските градини в София едва ли ще бъде решен скоро, но пък злият гений откри как да хакне системата и някои от децата да успеят да се сдобият с повече точки.

Как частни детски ясли без лиценз манипулират точките за класиране, разказа баща на неприето дете пред „Господари на ефира“.

Оказва се, че в столицата има регистрирани едва 20 частни детски заведения. Останалите по различни причини не попадат в регистрите на Столична община. Но това не пречи част от тях да носят точки при класиране, защото родителите сключват договори с основните филиали, а не с тези, които в действителност децата посещават.

Не е ясно каква е причината за липсата на лиценз на толкова детски градини и ясли. Вероятно те не успяват да изпълнят критериите на здравната инспекция, но не означава ли това, че отглеждат деца в нездравословна среда?

Интересен е и моментът с класиранията за детски градини. По принцип частните ясли носят допълнителна точка, както и възможност за получаване на компенсация за неприети в общинските заведения деца. По документи децата, посещаващи частни ясли, са десетки пъти по-малко от действителните, защото лицензираните филиали разполагат с ограничен брой места. Но подписвайки договор с основните, броят на децата, получаващи бонус точки, се качва многократно, което прави невъзможно влизането за много деца, които са били в частни заведения без лиценз и без регистрация към друг филиал.

Проблемът с местата

Припомняме, че за поредна година близо 10 000 деца останаха извън детските градини и ясли. Тази статистика идва на фона на по-малък брой кандидатстващи като цяло. Но и на години обещания от страна на кмета Йорданка Фандъкова за разкриване на места за всички деца. Поредното класиране мотивира поредните родители да протестират пред Столична община.

Дали обаче проблемът с местата ще се реши някога? Защо се допуска детски заведения без лиценз да носят точки? И какво се случва във филиалите без лиценз? Отговорите на тези въпроси ще потърсим от отговорните институции.

bestnews.bg все пак съветва родителите да не изпадат в отчаяние и да не се възползват от тези нечестни методи за прием на децата. Истината е, че до недостиг на места се стига и заради създадената от няколко години насам истерия, че места НЯМА. Много родители правят всичко възможно детето им да бъде прието, дори и да няма нужда да посещава градина или ясла, само и само да „пази място“.

Освен да строят нови ясли и градини, властите не е лошо да се заемат с фалшивите или платени медицински бележки, които се представят, докато родители само „пазят“ място за детето си, а то в действителност си стои вкъщи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.