Професор категоричен: Задават се нови избори

0

Политиците трябва да се замислят какво е възможно да произтече от проекта „Възраждане“. За това апелира проф. Росен Стоянов, преподавател по „Политически комуникации“ в НБУ.

„Ако „Възраждане“ получи съратници или деятели, които не са толкова крайни, ще има и развитие, а не само завладяване на националистическото пространство. Дали това няма да е вълна, която да се разпростре до такава степен, че да попаднем в едно необозримо тресавище„.

Проф. Стоянов обясни пред БНР и че се водят разговори, но не под светлините на прожекторите, как може да се гарантира нечия сигурност от евентуални бъдещи преследвания.

„Трябва да сме подозрителни и да не приемаме като чиста монета всичко, което ни казват политиците. Когато става въпрос за корупция и корупционни практики, за брутално нарушаване на закона, трябва да има присъди.  Тук не става въпрос просто за неспазване на етични норми, а за тежки обвинения. Ако има правота на тези твърдения и съдебната система си свърши работата, няма да има с кога да се прегърнем, защото ще има влезли в сила ефективни присъди“.

Той посочи още, че устойчивостта на какъвто и  да е съглашателски проект няма да има дълга перспектива.

„Нормалните хора няма да възприемат това като житейска логика. Най-малкото, което ще остане у нас, е лошият вкус от политическото. След това е неудовлетвореността от изпълнението на мандата на този,на когото сме дали вота си. Крайното разочарование ще дойде много бързо“

ГЕРБ не може да не прави отстъпки, обясни проф. Стоянов.  За ПП отбеляза, че са в ситуация, в която не успяват да се предефинират, а те са създадени като антипод на ГЕРБ.

„Коалиционният им партньор мълчи и запазва правото си да изрече нещо в точния момент. Има преговарящи в различни роли“.

Според проф. Росен Стоянов обаче новите избори са на хоризонта.

Той смята също, че в парламент без перспектива не е възможно да се направи дълбока съдебна или правосъдна реформа.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.