Професор: Когато ваксината е без странични явления, създава по-слаб имунитет

0

Колкото се направи без странични явления да е една ваксина – толкова по-малко тя създава имунитет. Такава е ваксината срещу коклюш, която прилагаме от 2012 г. 

Това обясни пред БНР проф. Светлана Велизарова, началник на отделението „Пулмология“ в СБАЛ по детски болести.

Тя изтъкна, че коклюшът е заболяване, което е най-опасно за бебета до 6-месечна възраст:

„Той не е заболяване само за детската възраст, а и не предоставя имунитет за цял живот, така че може да бъде пренесен от възрастни, при които протича много леко самото заболяване. Не може да се каже кое е кокошката и кое е яйцето – децата ли са по-опасни за възрастните, или – възрастните за децата“.

Професор Велизарова посъветва родителите на кърмачета да избягват събирания с външни хора и да не позволяват бебетата да бъдат прегръщани и целувани до 40-ия ден след раждането им.

„За съжаление опираме до здравната култура на населението, която е много ниска. … Същите родители, които прокламираха колко са опасни ваксините, сега искат да се ваксинират, когато не е необходимо, примерно. Трябва да се намери здравна среда по ваксинация и по превенция. Да не се чете „Бг мама“, а да се слушат хората, които имат компетенции за това“, коментира тя.

Коклюшът трябва да се лекува в инфекциозна болница, подчерта проф. Светлана Велизарова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.