„Промяната“ и Румен Радев редят кметовете

0

За кметските избори наесен вървят задкулисни договорки между хората на президента Румен Радев и “Продължаваме промяната”, като целта е в колкото може повече общини да се установи контрол върху местната власт, съобщиха за “Труд news” членове на националното ръководство на ДБ. Информация за скритата колаборация между президентството и актива на Кирил Петков дошли до Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов от структури на формациите в страната.

А поводът бил, че след съставянето на правителство начело с премиера Николай Денков, странно са потънали сигнали за купуване на гласове, подадени срещу функционери на “Промяната” от последните извънредни избори за парламента. “Ръководството на ДБ е в капан и трудно можем да обясним на своите как излизаме от коалиция точно в този момент”, признаха депутати.

Съмненията за задкулисни договорки за кметските избори между хората на Румен Радев и ПП се потвърдили през последните дни, когато от ПП буквално започнали да свеждат до знанието на ДБ кого смятат да номинират за кмет в областни и общински центрове, а евентуални кандидати на ДБ били отхвърляни с най-различни мотиви, признаха пред “Труд news” от ДБ. Правело впечатление, че там, където пропрезидентските активисти имали влияние, ПП не бързали с номинациите и говорели за надпартийни кандидатури.

Политици от ГЕРБ, БСП и ДБ разкриха още преди месец, че Румен Радев се е прицелил в местния вот и чрез инициативни комитети по места ще се опита да внедри в местната власт свои градоначалници. Пропрезидентският кръг обаче е приел стратегия да не се конфронтира с ПП, а да работи в една посока, като удобно били забравени “грехове” на “Промяната” и дори репликата на Кирил Петков от прословутия запис по време на заседанието на ПП “направихме ала-бала през президента” за резултатите от предни избори.

От ПП в момента налагат навсякъде свои кандидатури за кметове, а от ДБ се очаква да подкрепят номинациите и листите за общински съветници, но да стоят встрани, защото “хората искали да видят нови лица”, обяснявали на всякъде функционерите на ПП. От ДБ са изнервени и от факта, че уж коалиционните им партньори изкарвали на преден план финансовата обезпеченост на кандидатите си или на кръгове около тях за разлика от фаворитите на ДБ.

Най-драстичният пример бил със София и бизнесмена с ДС роднините Васил Терзиев. “Тази практика буквално се мултиплицира в областни градове”, обясниха от ДБ и дадоха пример с Варна и отстраняването на депутатката от ДБ Стела Николова от кметската надпревара за сметка на бизнесмена и бивш областен от ПП Благомир Коцев.

Само преди седмици на национален форум на ДСБ лично бившият премиер Иван Костов дал да се разбере, че е информиран в детайли за двойната игра на ПП с пропрезидентската линия. Костов не спестил и мнението си за ротационния министър-председател в лицето на Николай Денков. “Буквалните му думи бяха, че Денков не става за премиер”, каза пред “Труд news” участник във форума. В няколко заседания и при различен формат от ДБ отчитали като грешка коалицията с ПП, потвърдиха дългогодишни членове на ДСБ.

От няколко дни структурите на ДБ в страната адмирират номинацията на проф. Вили Лилков за кмет на София и призовават в писма ръководството на ДБ да припознае Лилков за свой кандидат, а не спуснатият през ПП Терзиев. В ДБ са гневни на уж публичното противопоставяне между ПП и Румен Радев, което вървяло твърде еднопластово само по оста за изказвания за Украйна, но в много общини вече се виждал явен синхрон между “враждуващите” групи.

В същото време активисти на ДБ припомнят, как точно проф. Вили Лилков и негови съмишленици призоваха в името на отнемането на властта от Румен Радев чрез безкрайните служебни правителства, да се състави проевропейско правителство след последните парламентарни избори. Сега от ПП консумират наготово управление, за което нямат голям принос, но имат огромни властови амбиции, коментират още от ДБ.

И дават пример с кадровите смени, които навсякъде по министерства се правят с хора на Кирил Петков и Асен Василев, но твърде малко от верните кадри на президента Румен Радев са сменени, като например в енергетиката или в МВР.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.