Протестиращи блокират „Орлов мост“ в деня на погребението на Явор и Ани

0

Национален протест, шествие и блокада на ключовото столично кръстовище „Орлов мост“ ще се проведат в неделя, 14 май. В този ден близки и приятели ще изпратят в последния им земен път 22-годишния Явор Стоянов и 24-годишната му приятелка Анна-Мария Малчева. 

Протестът е организиран от родители, изгубили децата си при пътнотранспортни произшествия, както и от жители на столичния жк „Троица“, които три поредни вечери излизат на бул. „Сливница“ и настояват за мерки срещу зачестилите трагедии на пътя.

„Питат ме кога ще спрем протеста?! Аз пък се чудя кога ще спрем да убиваме хора като Ани и Явор!? Кога ще върнем справедливостта, контрола, правилата, реда, морала и разума!? Настояваме за незабавни и драконовски мерки от всички институции на всички нива, както и за тотален и ефективен контрол на тяхното спазване и налагане на установените санкции! Бъдете уверени и сигурни, че ще го постигнем. Само от нас обаче зависи колко бързо и ефикасно ще го направим и колко човешки живота ще бъдат спасени. Бъдете сигурни, че масовите протести имат сила, която самите протестиращи често не знаят! Нека осъзнаем силата си и бъдем заедно всички от квартала, от града, от държава си!“, призова един от първите протестиращи и организатор на демонстрациите Георги Тодоров.

Майката на Анна-Мария – Десислава Малчева пък благодари на хората, които всяка вечер излизат на лобното място на дъщеря й и приятеля й.

„Мили хора, благодарим Ви, че поредна вечер отдавате почит пред паметта на децата ни! Нямаме сила да слезем при Вас, но ви благодарим от душа и сърце!“, написа снощи в групата „Ж.к. Света Троица“ във Фейсбук Десислава Малчева.

Ани и Явор загинаха малко след полунощ на 8 май на пешеходната пътека на бул. „Сливница“ при кръстовището с ул. „Русе“. Младите влюбени бяха блъснати от 18-годишния ученик Адриан Антонов и загинаха на място. Младежът бе зад волана на лек автомобил „Форд Ка“, като първоначалната експертиза показа, че той е шофирал със 101 км в час в момента на удара. Вчера Софийският градски съд остави Антонов за постоянно в ареста.

Сестрата на загиналата Ани – Марина Малчева разказа, че двамата са били на разходка и са се прибирали към жилището си, когато са пометени от колата на Адриан. „Казват, че са погубени три живота, аз искам да кажа, че има два ковчега“, през сълзи коментира Марина.

Ани и Явор ще бъдат погребани на Централните софийски гробища в неделя. Поклонението започва в 10:30 ч., а непосредствено след него е опелото в църквата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.