Пуснаха мъжа на Мария под гаранция

0

Софийският градски съд освободи от домашен арест срещу парична гаранция 2000 лв. Мирослав Соколов, обвинен за закана с убийство и лека телесна повреда на съпругата си Мария Соколова, по-известна като фолкпевицата Мария, съобщи Дневник.

Съдебният състав уважи искането на защитата, като прие, че има достатъчно доказателства за извършеното престъпление, макар че единствените доказателства по делото са показанията на съпругата му, а те са „доста хаотични и непоследователни“. Разследващият орган е „надградил показанията на пострадалата, които липсват в разпита й“, добави още съдебният състав.

Адвокатът на Соколов обясни, че клиентът му е под домашен арест и са му повдигнати две обвинения. Едното е за това, че е извадил пистолет, насочил го срещу главата на фолкпевицата и я заплашил с убийство. Престъплението обаче е извършено преди повече от 2 години – през 2001 г. Двамата са сключили брак малко по-късно през същата година.

„Изглежда, не се е чувствала действително застрашена и заплашена, след като е сключила брак с него и до момента нито веднъж не е подавала сигнали за заплахи или насилие до компетентните органи. Житейски нелогично е“, коментира защитникът. Юристът анализира и другото обвинение – че на 21 март, малко преди да бъде задържан, Соколов е нанесъл лека телесна повреда на съпругата си.

„В постановлението на прокуратурата за привличане като обвиняем пише, че той бил нанесъл удари с юмруци и ритници. На 23 март Соколова е разпитвана пред съдия и в разпита си заявява, че не е ритана. Били нанесени удари в главата и тялото, но по време на разпита заявява, че не са й нанасяни удари по тялото“, подчерта адвокатът. Пистолет също не бил насочван към нея и според показанията й не се е почувствала заплашена.

Адвокатът на Соколов обясни, че клиентът му има чисто съдебно минало, няма никакви криминални прояви, има постоянен адрес и Мария Соколова не е подавала никакви сигнали за домашно насилие. Освен това той се грижи и издържа 3-те им общи деца и четвърто нейно от предишна връзка. „Оказал е пълно съдействие на разследващите. Веднага след задържането е дал доста подробни обяснения по случая и е заявил готовност за разкриване на истината. Освен това съпругата му също редовно го блъска по тялото и дере по лицето и често се случвало да си посягат в израз на любов“, разказа адвокатът.

Прокуратурата поиска Соколов да остане под домашен арест, но съдебният състав прецени, че той може да бъде освободен. Няма основание да се смята, че ще извърши друго престъпление или че ще се укрие. Освен това според съдебния състав събраните до момента доказателства показват определен брой телесни увреждания на фолкпевицата, които се различават от описаните от нея самата по време на разлита й.

Според съдебния състав разследващият орган е надградил показанията й с детайли, които липсват в разпита й. Обвинението обаче е работно и може да бъде променено във всеки момент. Решението на съда за мярката за неотклонение е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.