Пуснаха от ареста Христо Шопов

0

Актьорът Христо Шопов бе освободен от ареста с мярка „подписка“ по решение на Софийския районен съд. Шопов е обвинен за закана с убийство на жена, предаде БТА. Определението на съда не е окончателно и подлежи на протест пред горната инстанция.

Инцидентът стана на 23 февруари. Прокуратурата настоява за постоянен арест на Шопов. Адвокатът му Ина Лулчева поиска от съда да не уважи искането. За същото помоли и Христо Шопов.

В мотивите си съдът посочи, че не се установява съществуването на обосновано предположение Шопов да е заплашил пострадалата с пистолет. Съдът обясни, че пострадалата не заявява категорично в показанията си, че Шопов е насочил към нея пистолет, а изразява предположение, че е имало оръжие в ръката на обвиняемия, като допълва, че е било тъмно и не е видяла добре. Също така от два видеозаписа не се установява, че обвиняемият е държал оръжие, както и да е насочил такова към лицето на пострадалата, допълни съдията.

По делото обаче има данни, от които да се изведе подозрение, че Шопов се е заканил с убийство на пострадалата с реплика на английски език, както и че е засегната телесната неприкосновеност на жената, посочи съдебния състав.

Съдията заяви, че не може да се съгласи с прокуратурата, че заканата с убийство е следствие ескалация на предходно датиращ конфликт, като прие, че става дума за реплика, казана в разгорял се междусъседски спор, при инцидентен конфликт.

Съдът прие също така, че няма опасност Шопов да извърши престъпление, нито опасност да се укрие и отбеляза чистото съдебно минало на обвиняемия.

По време на заседанието от прокуратурата посочиха, че по делото има събрани категорични доказателства за авторство на деянието, както и че има опасност обвиняемият да извърши престъпление. Според прокурора по делото предходно датиращ конфликт е ескалирал със закана за убийство, направена посредством оръжие.

Адвокатът на Шопов заяви, че не е налице нито една от предпоставките в закона клиентът ѝ да остане за постоянно в ареста. Ина Лулчева посочи пред съда, че в част от постановлението за привличане като обвиняем на Шопов се говори за хора, относно тяхното задържане, които нямат общо със случая. По думите ѝ „това показва доста повърхностно отношение“ на прокуратурата.

Според адвокат Лулчева няма достатъчно доказателства за обосновано предположение, че Шопов е извършил това, за което е обвинен. По думите ѝ според показанията на полицая, дошъл на място, пострадалата е заявила, че съседът ѝ я е заплашил и ударил с юмрук. В показанията на самата пострадала се казва, че Шопов може би е държал пистолет, а когато я е бутнал, не посочва да е имал оръжие, разказа Лулчева.

По делото има и два записа. Единият съдържа спор между две жени, а във втория има участие на мъж, каза адвокатът. В записите се чувало как мъжки глас казва: „Викни полиция“, също така се чува да казва: „I am gonna kill you“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.