Радост и сълзи: Издъхна банкерът Джейкъб Ротшилд

0

Финансистът и член на банковото семейство Ротшилд, лорд Джейкъб Ротшилд, почина на 87-годишна възраст, съобщи семейството му.

Британският икономист започва кариерата си в семейната банка NM Rothschild & Sons през 1963 г., преди да стане съосновател на тогавашната J Rothschild Assurance Group, сега St James’s Place, със сър Марк Уайнбърг през 1980 г.

Той също така основа Windmill Hill Asset Management, за да управлява благотворителното портфолио на семейството.

По време на кариерата си той заема и роли като заместник-председател на тогавашната телевизия BSkyB и също така е председател на настоятелството в Националната галерия.

В изявление семейството каза: „Нашият баща Джейкъб имаше огромно присъствие в живота на много хора, превъзходно завършен финансист, защитник на изкуствата и културата, отдаден държавен служител, страстен поддръжник на благотворителните каузи в Израел и еврейската култура , запален природозащитник и много обичан приятел, баща и дядо.

Той ще бъде погребан в съответствие с еврейския обичай на малка семейна церемония и на по-късна дата ще има паметник, за да отпразнуваме живота му.“

Роден в Бъркшър, лорд Ротшилд получава образование в колежа Итън и след това продължава да учи история в колежа Крайст Чърч към Оксфордския университет.

Той беше председател на RIT Capital Partners – един от най-големите инвестиционни тръстове, котирани на Лондонската фондова борса – до 2019 г., но също така заемаше роли, включително заместник-председател на тогавашната BSkyB Television, директор на RHJ International, сега известна като BHF Kleinwort Benson Group, и беше член на съвета за херцогство Корнуол за тогавашния принц на Уелс.

В културния сектор той е бил председател на настоятелството на Националната галерия и председател на Фонда за наследство на Националната лотария.

В публикация в X, по-рано известна като Twitter, фондация Rothschild и Waddesdon Manor заявиха, че са „дълбоко натъжени да съобщят смъртта на лорд Ротшилд, бизнесмен, предприемач, филантроп и културен лидер“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.