Развой: Жълтопаветната управа на София обжалва спирането на демонтажа

0

Областната администрация на София град под токчето на бившата депутатка от ПП-ДБ Вяра Тодева, ще обжалва разпореждането на съда демонтажът на Паметника на съветската армия да бъде прекратен незабавно. Това потвърди пред „Сега“ Любомир Иванов, пиар на управата. На въпрос с какви правни аргументи ще бъде обжалвано разпореждането Иванов не даде подробности и заяви, че те ще бъдат изложени в жалбата.

Куп въпроси стоят без отговор след намесата на съда по спора. Според съдебното прессъобщение областната администрация не е представила административен акт, нито договори, от които да става ясно  какво следва да стане с фигурите след демонтажа. Не е ясно според съда къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли  реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на паметника.

Самото решение на съда още не е публикувано и няма яснота какви точно документи и доказателства е представила областната управа. Цялата акция бе представена като спешна по повод направена през октомври месец експертиза, която установява разрушаване на елементи. В първото си съобщение по темата от 7 декември обаче от областната управа обясняваха, че тепърва предстоящ обществени поръчки и само ще се постави спешно ограда.

„При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на деня днес, 7 декември. Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет.

Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности“, написа на 7 декември областната администрация. На 12 декември демонтажът вече бе представен за спешен и областната управа обяви, че предприема реални действия по извършването му.

Не е ясно по какви процедури е възложено всичко това и на кого. В профил на купувача на областната администрация има само една спешна поръчка, свързана с паметника – по наемането на скеле. То е извършено с процедура на пряко договаряне именно поради спешност. Няма други процедури за извършването на самите демонтажни дейности. За реставрация на паметника правителството отпусна 260 000 лв.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.