Румен Радев честити Свети Валентин и Трифон Зарезан със снимка с Десислава

0

Президентът Румен Радев честити във фейсбук страницата си днешните празници Свети Валентин и Трифон Зарезан.

Държавният глава е споделил своя снимка заедно с първата дама Десислава Радева от Банско.

Ето какво пише Радев за 14 февруари:

„Честит Трифон Зарезан и Свети Валентин!

Който и от двата празника да сте избрали да празнувате днес, а защо не и двата, ви пожелавам добро настроение и приятни емоции!

Свети Трифон е здравата връзка с хилядолетната традиция на предците ни, със земята, плодородието и магията на виното. Но нека не забравяме, че любовта е тази, която осмисля всичко.

Честит празник!“

Президентът Радев и първата дама Десислава Радева са семейство от 2016 г. Днес двамата ще посетят село Покрайна, област Видин, по случай Деня на лозаря и св. Трифон Зарезан.

Президентът ще се включи в традиционното отбелязване на празника на площада в Покрайна и ще отправи приветствие към жителите и гостите на селото. Ще участва и в ритуала по зарязване на лозята в лозовите масиви между селата Гомотарци и Кошава, съобщиха от прессекретариата му.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък ще бъде в Сухиндол по повод празника на общината и Деня на лозаря. Тя ще проведе среща с кмета на община Сухиндол инж. Пламен Чернев. На централния площад вицепрезидентът ще приветства жителите и гостите на града. По-късно ще се включи в обедното зарязване на лозята в местността Димчански завой.

Денят на лозаря (Трифон Зарезан) се отбелязва от 1962 г. като празник на лозарите в деня на св. мъченик Трифон, който тогава се отбелязва от Българската православна църква на 14 февруари. С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. денят на св. мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари по стар стил, а Денят на лозаря – на 14 февруари, припомня БТА.

Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Кулминацията на празника е избирането на „цар на лозята“ – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.