Румен Радев каза кога връчва първия мандат

0

На 15 май президентът Румен Радев ще връчи първия мандат. Това заяви самият той през журналисти тази сутрин, след като поднесе цветя пред Паметника на незнайния войн.

Измина цял месец от свикването на Народното събрание, а до момента то не е произвело никакъв резултат. За мен е абсурдно народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили поне част от ангажиментите към своите избиратели, критикува държавният глава.

А партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната, а изглежда, че в същото време искат да вържат ръцете на служебното правителство и да го оставят без бюджет – това е безотговорно към хората и държавата, продължи с критиките Радев.

Затова ще връча първия мандат на 15 май и много разчитам това време да се използва по най-правилния начин – и от НС, и от партиите, допълни той.

Очаквам много повече – не само от партиите за съставяне на правителство, а Народното събрание трябва да осъзнае своята огромна роля и всичко това, което трябва да изпълни – приемането на бюджета и важните закони от плана за възстановяването, каза още Радев.

Запитан как си обяснява, че тези закони не са в ход, президентът отговори: Няма логика. Обяснението е, че интересите на държавата всъщност са подчинени на интересите на партиите.

Държавният глава отрече да се е ангажирал с конкретни дати за работа на парламента пред партиите по време на консултациите с тях.

По повод престрелката между главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, Радев обясни: Няма да коментирам диалози между висши магистрати, но е важно час по-скоро и категорично да се установят както извършителите, така и подбудителите и организаторите на това посегателство срещу главния прокурор. Но има нещо по-важно и от самия инцидент – и това е, че българите очакват най-после прокуратурата да се заеме с реалната борба с корупцията и престъпността.

Радев напомни, че служебните правителства са внесли множество сигнали за значителни нарушения и корупция, но към момента няма придвижване. Това за мен е много по-тревожно дори от това посегателство, допълни той.

Логично е да се направят всички опити да се формира правителство с първия мандат, коментира Радев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.