Руски знамена окичиха столични булеварди преди Трети март, кметът нареди да ги премахнат МОМЕНТАЛНО

0

Столичният кмет Васил Терзиев нареди да бъдат премахнати руски знамена, поставени на стълбове на столичния булевард „Цариградско шосе“.

Екипите на Столичната община реагираха на сигналите веднага и започнаха отстраняването им. Продължава проверката по Южната дъга, информира кметът.

Той съобщава, че се извършва проверка на записите от камерите на Центъра по видеонаблюдение, за да се установят фактите и извършителите, и да се предприемат съответните действия.

Терзиев призовава гражданите да подават сигнали за забелязани нарушения в Контактния център на Столичната община.

Руски знамена са забелязани и на булевард „Ситняково“.

Инцидентът става ден преди 3 март, когато честваме Освобождението на България от османско иго.

Миналата година на националния празник в центъра на София също се вееха руски знамена редом с българския трибагреник и се чуваха „България!“ и „Русия!“ по време на шествие, организирано от гражданско обединение „Национална гражданска инициатива за суверенитет на България и другите държави по света“.  Сдружението не е безизвестно – през декември 2022 г. тогавашният кмет Йорданка Фандъкова прекрати друго шествие на същото гражданско обединение. Причината бе, че е в подкрепа на Русия и агресията ѝ в Украйна. Заповедта за прекратяването му беше издадена постфактум, а сред мотивите беше постъпила информация от ДАНС и това, че събитието може да е „противоречащо на решенията на ЕС. България, която е част от ЕС и НАТО, многократно осъди нахлуването на Русия в Украйна и изпраща военна помощ на Киев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.