Руският опозиционер Александър Стоцки получи бежански статут у нас

0

Руският опозиционер и противник на войната срещу Украйна Александър Стоцки получи бежански статут в България, след три отказа. Това съобщи Асоциация „За свободна Русия“ във Фейсбук, позовавайки се на решение на Държавната агенция за бежанците:

„Още една победа за Асоциация „За свободна Русия“ За Свободна Русия / For Free Russia , гражданското общество и независимите медии в България: Александър Стоцки получи статут на бежанец“, пише асоциацията като отбелязва, че преди това е организирала множество протести в българските градове в подкрепа на Александър Стоцки.

Публикацията на „За свободна Русия“ е придружена с документ, издаден от ДАБ, според който вече има основание на Стоцки да бъде предоставено политическо убежище в България.

„Справедливостта възтържествува – благодарение на реакцията на българското общество, което не остана настрана, и, разбира се, на работата на независимите медии, които наистина функционират тук“, написа Стоцки в профила си във Фейсбук.

„Войната в Украйна, за съжаление, продължава; репресиите в Русия не са отшумели, напротив – те се засилват многократно, така че винаги има какво да се прави“, пише той.

Александър Стоцки пристига в България само ден, след като Русия започна своята „специална операция“ в Украйна. Той е категорично против войната и срещу политиката на Путин. В Русия младият мъж е бил поддръжник на платформата „Умно гласуване“ на опозиционния политик Алексей Навални. Той търси убежище в България с мотива, че в Русия би бил репресиран или пратен на фронта. След като имигрира в България, той е призован да се присъедини към армията по време на мобилизацията в Русия през есента на 2022 г.

В края на май тази година Върховният административен съд му отказа за трети път политическо убежище в България с мотивите, че „няма основания да бъде прието, че от страна на официалните власти в Руската федерация се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволство от политиката на президента“.

Стоцки участва в протестите пред пред руското посолство в подкрепа на Украйна, пред Руския културно-информационен център и други демонстрации срещу войната. В подкрепа на оставането на Стоцки в България също се проведоха няколко протеста в столицата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.