Саботаж! Прокурорите от ВСС пречат на Лаура Кьовеши да работи срещу БГ престъпността

0

Прокурорската колегия на ВСС откри пета поредна процедура в опит да запълни свободните места за европейски делегирани прокурори в България. Търсят се 7 души, които да запълнят квотата от 15 прокурори.

„Прокурорската колегия не е заложила никакви критерии. Тя не допуска професионалисти, които да разследват ефикасно такива престъпления. Няма никакво желание на магистратите да участват, защото добрите професионалисти бяха отказани. Виждаме кандидати от районните прокуратури, хора, които току що са назначени с пресни знания“, коментира пред БНР следователят Бойко Атанасов.

Според него прокурорската колегия на ВСС пречи на Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши да заработи. По думите му няма критерии за това какви професионалисти да се изпратят:

„Сега голяма част от кандидатите са в районна прокуратура. Има само един прокурор от градска прокуратура. Отсъстват кандидати от окръжните прокуратури, от хора, които са работили по тежки икономически дела. Човек, който е разследвал обикновени кражби на дамски обувки, на бижута или вафли, няма как тепърва с пресните си знания от университета или от семинари, няма как да очакваме да се разкрият и противодейства на тежки икономически престъпления“.

„Процедурата е такава, че прокурорската колегия на ВСС и главният прокурор преценяват кого да допуснат, да пресеят да стигне до европейската прокуратура и да бъде одобрен от Лаура Кьовеши.

Аз няколко пъти съм се явявал на подобен конкурс, но прокурорската колегия на ВСС, главният прокурор Иван Гешев, преди това Цацаров са хората, от които е зависило кого ще допуснат до Лаура Кьовеши. Свидетели сме, че последните няколко години прокурорската колегия допускаше хора, които не искаха да работят, голяма част от тях напуснаха веднага след това.

Това е вид саботаж на работата на прокуратурата. Този въпрос трябва да бъде зададен на сегашният и.д. главен прокурор, на неговите заместници и на прокурорската колегия“, категоричен бе Бойко Атанасов в интервю за предаването „12+4“. По думите му честни и почтени прокурори са получили отказ, а са изпратени просто едни хора, които са запълнили бройката и след това веднага са напуснали.

Бях подложен на системен тормоз, да бъда наказан и да бъда принуден да напусна системата, но аз все още съм в прокуратурата, подчерта той и добави: „Искам докато съм тук, прокуратурата да започне да работи с европейската прокуратура и да започне да преследва корупцията.

Тежките икономически престъпления, кражбите на средства от бюджета и на държавата, и на европейския не се преследват особено, няма никакви резултати. Европейската прокуратура е създадена, европейските делегирани прокурори са назначени преди няколко години, но резултати отсъстват“.

Бойко Атанасов е категоричен, че Европейската прокуратура дължи ясна отчетност:

„Българският парламент също може да викне Лаура Кьовеши, за да даде отчет за това какво се случва. От 2000 г. нямаме подобно действие на парламента. ВСС е с изтекъл мандат. Инспекторатът е с изтекъл мандат. Това е дирижиран хаос. Европейската прокуратура действа по правилата за България, които се определят от политическата конюнктура и затова сме в тази безпътица“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.