Съдийката Гьонева: Колкото и да е възмущаващо, момичето е с лека телесна повреда, защото няма опасност за живота ѝ

0

Колкото и да е възмущаващо за обществото, нарязаното с макетен нож момиче е квалифицирано с лека телесна повреда, тъй като не е имало опасност за живота му. Това обяви на брифинг съдийката Таня Гьонева тази сутрин.

Районният съд в Стара Загора излезе с първи коментари днес след случая с обезобразеното 18-годишно момиче. Припомняме, че тя бе накълцана с макетен нож, а обвинен за случая е приятелят ѝ.

Момичето е с 400 шева и обръсната глава. Случаят предизвика вълна от недоволство, тъй като предполагаемият извършител е бил задържан в началото  за 72 часа, а след това е пуснат на свобода.

Според съда става въпрос за лека, а не тежка телесна повреда, защото момичето не е било с опасност за живота.

„Убеден съм, че съдебният състав единодушно подписал съдебния акт, е преценил доказателствата по делото и е взел това решение. Съдебният акт е законосъобразен. Той е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура”, заяви председателя на съда Красимир Георгиев.

„В този случай ние сме длъжни при искане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата и те да подплатяват наличната квалификация, в която той е длъжен да отговаря по наказателния текст.  Съдебното-медицинските експертизи са много важни, тъй като нямаме познания, за да установим нараняванията. Трябваше да установим дали заявеното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в чл. 129. В случая съдебно-медицинската експертиза установява наранявания, които по отделно и съвкупно сочат на временно разстройство на здравето, но не опасност за живота.  Колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за общността, законодателят го квалифицира като лека телесна повреда. За да има средна телесна повреда трябва да има поне временно разстройство на здравето, което да е опасно за живота. Това не го установихме”, уточни  съдия Таня Гьонева Коева, която е докладчик по делото.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.