САС пусна убиеца с поршето Димитър Любенов

0

Софийският апелативен съд (САС) е изменил мярката за неотклонение „задържане под стража“ на 40-годишния Димитър Любенов, който предизвика катастрофа с поршето си на Околовръстното шосе, при която загина французин, съобщава Dir.bg.

На свое заседание съдът е разгледал молбата на Любенов, който прекара 20 месеца в ареста, да бъде пуснат на свобода. Магистратите са преценили, че 40-годишният мъж може да напусне килията, като са определили мярка за неотклонение „домашен арест“ с електронна гривна.

Според апелативните съдии, тъй като делото срещу Димитър Любенов вече е започнало, той не може да повлияе на свидетелите.

Процесът за тежкия инцидент, предизвикан от 40-годишния софиянец, се гледа от Софийския градски съд. На 9 април негов състав проведе разпоредително заседание, по време на което прие, че във фазата на досъдебното производство и при изготвянето на обвинителния акт не са допуснати нарушения на процесуалните правила, нарушаващи правата на обвиняемия. Така бе даден ход на делото, а първото заседание по същество бе насрочено за 5 юни. По време на него ще бъдат разпитани първите свидетели.

Катастрофата стана на 25 септември 2022 г. около 4.30 часа на Околовръстния път в София. Автомобилът на Любенов – „Порше Панамера“, се е движил със 195 км/час, когато мъжът се е опитал да се включи от локалното платно в основното. При последвалия сблъсък с форд, в който е пътувало френско семейство, по-малкият автомобил се преобръща. 64-годишният Лорен Пети загива на място.

В хода на разследването бяха събрани доказателства, че обвиняемият е управлявал поршето след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила. Установено е, че скоростта на автомобила е била 195 км/ч при ограничение 80 км/ч, както и че приближавайки лекия автомобил, в който са били французите, Димитър Любенов не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. Затова и на 30 септември Софийската градска прокуратура преквалифицира обвинението срещу 39-годишния мъж от причиняване на смърт по непредпазливост в умишлено.

Ако бъде признат за виновен Димитър Любенов може да получи между 15 и 20 години затвор или доживотна присъда.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.