Съветник на президента: Партиите толкова си могат

0

Много трудно ще се направи правителство със съвместно участие под каквато и да е била форма между първите две сили. На този етап няма обективни предпоставки за това. За съжаление вариантът с нови избори си остава по-вероятен.

Това каза в интервю за БНТ проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.  

Положително е, че започнаха да си говорят. И двете основни сили, особено ГЕРБ се опитват да внушат, че са готови за разговори, диалогични, че се полагат усилия. Това е нормално в политиката, коментира Маринов по повод поисканото допълнително време от ГЕРБ за връчване на първия мандат за съставяне на правителство. Според съветника на президента обаче шансовете за правителство не са големи.

Кога ще бъдат евентуални нови избори зависи от работата в парламента. Има законопроекти, по които няма разногласия, но по други ще има спорове – като законопроекта за личния фалит, за Кодекса за застраховането, по бюджета. В момента има съгласие по една рамка на работата, но не и по самото съдържание, коментира Маринов.

Той бе категоричен, че отговорността за окончателните редакции в закона за държавния бюджет ще бъде на Народното събрание и служебното правителство няма да позволи да се прехвърля отговорност. Проектът ще бъде внесен, какво ще пише в него, какъв дефицит ще залегне и как ще се стигне до него, е решение на партиите, коментира Маринов. 
Няма как консултациите в момента да определят евентуалното решение на кого да бъде връчен трети мандат при провал на първите два, каза още председателят на Стратегическия съвет на президента. Според него това решение зависи от поведение на партиите при самите опити за съставяне на правителство.

Ако някой руши партийната система, това са самите партии със своите дефицити и провали, никой не им е крив. Толкова си могат. Това е същото като да искаме от националния отбор да повтори подвига от 94-а г. Просто не е по силите им. Като не можеш да риташ топката, толкова можеш. Това  разликата между „Паламуд“ (Мичурин) и „Манчестър Юнайтед“, коментира Маринов по повод критиките към държавния глава. Маринов отново бе категоричен, че не е сериозно да се предлага НС да излъчи като свое правителство действащия служебен кабинет. Те ще искат да прокарват своя политика, каза Маринов. 

„Това, което се определя като стопляне, всъщност е снижаване на градуса на взаимните критики. В името на приличието. Принципните различия остават, нищо не се е променило  в това отношение и това си пролича. Президентът припомни на представителите на ПП-ДБ, че са възникнали като алтернатива на предходния модел на управление. Лошото е, че смяната на модела бе подменена с изчегъртване на отделни личности“, каза Маринов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.