СЕКИРА: Новият министър реже милионни обществени поръчки в транспорта

0

Новият транспортен министър Георги Гвоздейков започна да прекратява крупни обществени поръчки на служебното правителство. В петък Гвоздейков е подписал решение за прекратяване на голяма процедура за доставка на 18 електрически локомотива с прогнозна стойност 93 млн. лв. без ДДС, а тази седмица се очаква да бъдат прекратени още поръчки.

Това показва проверка в регистъра на обществените поръчки, след като Гвоздейков обяви в неделя пред Нова тв, че започва да прекратява процедури.

Поръчката за доставка на 18 електрически локомотива е част от проектите, финансирани по националния план за възстановяване и устойчивост. Крайният срок за подаване на оферти по тази поръчка бе в понеделник, но до това така и не се стигна след прекратяване на процедурата в края на миналата седмица. От подробните мотиви, изложени в решението, става ясно, че Гвоздейков не приема за целесъобразни много от заложените в обществената поръчка изисквания.

Стойността на поръчката е неоснователно завишена чрез залагане на прекалено високи изисквания към част от локомотивите, счита Гвоздейков. В решението си той изтъква, че локомотивите ще се използват по два различни начина – 9 от тях са необходими за маневри вътре в депата и 9 – за маневри от депо до влакообразуваща гара. За тези различни видове маневри са необходими машини с различни изисквания.

Така например при локомотивите, които маневрират вътре в депата, максималната скорост е до 10 км/час, като не се изискват и два вида европейски разрешения – за типа на железопътното возило и за пускане на пазара. Това ясно се вижда и от предложените оферти – има участник, който е предложил локомотив на цена до 920 000 евро без тези разрешения и такъв, който предлага цена до 2 300 000 евро – с разрешения. Това е много голяма разлика и е целесъобразно поръчката да бъде разделена на две, за да не се ощетява бюджета, счита Гвоздейков.

Според него не е целесъобразно и заложеното изискване ремонтната база да се изгражда с пари на държавата по друга обществена поръчка, когато може да бъде осигурена от изпълнителя. За момента няма гаранции, че транспортното министерство ще получи допълнително финансиране за ремонтната база, която не е включена в обхвата на проекта по плана за възстановяване, изтъква Гвоздейков. Предстои преобявяване на процедурата по нови условия, като не е ясно с колко ще забави това всички процеси. Този проект следва да е изпълнен до 31 март, 2026 г., става ясно от мотивите за прекратяването на поръчката.

Пред Нова тв Гвоздейков обяви, че извън тази поръчка предстои прекратяване и на други. Не е ясно дали министърът ще спре най-големите поръчки за закупуване на нови влакове, по които прогнозните стойности са огромни.

Транспортното министерство се опитва да купи 20 пуш пул влака с прогнозна стойност 1,2 млрд. лв., други 35 едноетажни мотрисни влака с прогнозна стойност 1,1 млрд. лв. и 7 двуетажни влака за 410 млн. лв. Както „Сега“ писа, Гвоздейков има сериозни възражения и срещу процедурата по аутсорсване на медицинската помощ по въздуха към италианска компания, защото счита този модел за много скъп и ощетяващ бюджета.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.