Село с 46 жители има 30 кандидати за кмет

0

Последният път, когато Игор Де Сантис се кандидатира за кмет в Ингрия, малко селце, заобиколено от гори и планини близо до Торино, той спечели лесна победа. Но сега Де Сантис е изправен пред трудно предизвикателство в кандидатурата си за четвърти мандат, след като майка му се присъедини към противников лагер.

Ингрия, едно от най-малките села в Италия, е дом на 46 жители. Електоратът е още 26 души, регистрирани да гласуват от чужбина.

42-годишният Де Сантис ръководи администрацията от 2009 г. и очакваше конкуренция в надпреварата за кмет от опозиционния съветник, 70-годишния Ренато Полето. Ситуацията стана по-сложна, когато Стефано Венути, жител на Милано, който има втори дом в Ингрия,също се присъединил към надпреварата за кметското място.

„Не очаквахме това“, каза Де Сантис.

И тогава микронадпреварата беше напълно преобърната от Полето, който обяви, че е осигурил подкрепата на майката на Де Сантис, Милена Кросасо, и я е предложил за позиция на съветник в гласуването за избор на нов съвет на 8-9 юни, като част от списък, включващ девет жени и един мъж. Общо 30 души – около две трети от жителите на селото – сега се състезават за позиции.

„Наистина помолих майка ми да се присъедини към мен, но след като тя видя, че в списъка на Полето са предимно жени, тя реши да отиде с тях“, каза Де Сантис. „Всички те са доброволци, които са работили много здраво за селото.“

Кросасо каза, че съперничеството няма да повлияе на семейната хармония.

„Както синът ми, така и аз искаме най-доброто за общността и това е възможност да дадем глас на гледните точки на жените, без да отслабваме семейните връзки“, каза тя.

Ингрия се намира в италианската долина Соана и изпитва проблеми, подобни на други планински села, като обезлюдяване, оскъдни услуги и предизвикателства със снега през зимата. От 2022 г., когато беше обявено за едно от „най-красивите“ села в Италия, то също трябваше да се справи с увеличаването на туризма.

„Имаше невероятен скок и ние трябва да се справим с това“, каза Де Сантис. „Има малко жители, но много втори домове. Основната ни цел е да запазим красотата на Ингрия.“

Венути каза пред вестник Corriere della Sera, че е решил да се кандидатира за кмет, след като е бил настояван за това от местните жители. „Интегрирах се много добре“, каза той.

Въпреки конкуренцията Де Сантис, чийто дядо е бил кмет на Ингрия в продължение на 30 години, каза, че е „оптимист“, че може да спечели.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.