Шарън Стоун на 65: „Не е важно как падаш, а как ставаш“

0

Шарън Стоун е сред иконите в киното на 90-те. Известна предимно с ролите си на фатални и мистериозни жени, тя успява да плени сърцата на публиката със своята актьорска игра и красота.

Родена е на 10 март 1958 г. в Пенсилвания. Тя е второ дете от четири, в семейството на Дороти Мари (счетоводителка) и Джоузеф Уилям Стоун II (работник във фабрика).

Още от малка изненадва хората около себе си със своята интелигентност и академични умения, поради което влиза във втори клас едва на пет години. Завършва гимназия в Сийгъртаун, Пенсилвания, а след това отива да учи в университет. По това време се появява възможност, която не подминава и която променя живота ѝ.

Докато е в университета печели конкурс за красота, покрай който я съветват да зареже висшето си образование и да преследва кариера на модел в Ню Йорк. Шарън заминава и до 1977 г. вече е модел на „Форд“. Скоро се мести в Европа и живее за малко в Милано и Париж, където решава да замени работата като модел с актьорското майсторство.

„Събрах си багажа, върнах се в Ню Йорк и се наредих на опашка да бъда статист за филм на Уди Алън“, спомня си тя години по-късно.

Филмовият ѝ дебют е в продукцията на Алън „Спомени от звезден прах“ (1980 г.), въпреки че ролята е малка и героинята ѝ се появява съвсем за малко. Две години по-късно се появява за малко във филма на френския режисьор Клод Льолуш „Les Uns et les Autres“.

През 80-те Стоун участва главно в телевизионни сериали, но на големия екран започва да се утвърждава в ролите на „фатални жени“ – умни, красиви, мистериозни дами, които често се оказват убийци или някакъв вид опасност зад кукленската фасада. В този период участва и в няколко филма като „Cold Steel“ (1987 г.), „Над закона“ (1988 г.) и други.

През 1990 г. актрисата участва заедно с Арнолд Шварценегер във филма „Зов за завръщане“, който дава нов отскок на кариерата ѝ. През цялата 1991 г. участва в различни филми предимно трилъри и криминалета като „Scissors“, „Where Sleeping Dogs Lie“ и други. Обаче сред цялото море от различни превъплъщения, онова, което се превръща в нейната най-запомняща се роля е тази на Катрин Трамел в „Първичен инстинкт“ (1992 г.).

Няколко актриси по това време отхвърлят ролята заради прекалената голота. За тази своя роля тя получава номинация за награда „Златен глобус“ в категория „Най-добра актриса в драма“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.