Шефовете на НКЖИ и турската TCDD с важна среща за улесняване на жп трафика

0

Генералните директори на НКЖИ и турската TCDD обсъдиха улесняването на железопътния трафик между двете страни и подобряване на конкуренцията с други видове транспорт. Работната среща се проведе на 17 и 18 април в Хисаря.

Турската делегация бе водена от генералния директор и председател на Съвета на директорите на TCDD Вейси Курт и беше посрещната от генералния директор на НКЖИ инж. Мария Генова. Представители на двете страни посетиха Интермодалния терминал в Пловдив. В работното заседание инж. Мария Генова представи проектите на НКЖИ по преминаващите през нашата територия трансевропейски коридори за железопътен товарен превоз Ориент/Източно Средиземноморие и Алпи – Западни Балкани, с фокус върху направлението от границата с Република Сърбия в посока София – Пловдив – Свиленград – граница с Република Турция.

Вейси Курт постави акцент върху мащаба на  инвестициите, предвидени от TCDD за изграждане и модернизация на железопътна инфраструктура на Турция, предназначени за посрещане на нуждите на нарастващите тoвapoпoтoци между Европа и Близкия изток, Централна Азия и Китай, както и възможностите за постигане на икономическо развитие на нашите две страни поради географското им положение на „естествен железопътен преход между Азия и Европа“.

По време на срещата страните обмениха информация и обсъдиха възможностите за улесняване на трансграничния железопътен трафик между България и Турция чрез оптимизиране на процедурите за преминаване на граничния преход Свиленград – Капъкуле и намаляване на престоите на влаковете на границата, включително чрез разработената от TCDD, с подкрепата на НКЖИ, Система за обмен на информация и управление за влаковете на граничния преход Свиленград – Капъкуле. Предстои тестването ѝ от представители на управителите на инфраструктурата и железопътните превозвачи преди прилагането ѝ на практика.

Двете делегации обсъдиха  конкретни  бъдещи действия по проекта за втори железопътен граничен преход между Турция и България по линията Ямбол – Елхово – Лесово – турска граница, който да отговори на нуждите на пазара и да облекчи трафика през Свиленград – Капъкуле. В момента се изпълнява договор за изготвянето на прединвестиционни проучвания и предложение за варианти за изграждане на жп линия по направлението.

Представено беше актуалното състояние на железопътните инфраструктурни проекти от двете страни на границата, като по проекта за удвояването на жп линията Крумово – Свиленград – Република Турция беше отчетено изпълнение в срокове и очакваният проект за техническа помощ да приключи през 2024 г.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.