Сигнал до Bestnews.bg: Престъпления с културата в Пловдив, кой и как харчи 3,7 млн. лева?

0

Здравейте, обръщаме се към екипа на Bestnews.bg от Гражданска инициатива „Бъдеще за Пловдив“ с поредния казус, свързан с управлението на ресор „Култура, археология и културно наследство“ в община Пловдив. От няколко месеца получаваме сигнали за нередности, свързани със сектор „Култура”, които реално представят законови нарушения.

Към нас се обърнаха граждани и експерти със следния казус.

Информираме Ви, че ръководител отдел „Култура, археология и културно наследство“ в Община Пловдив изпълнява длъжността без проведен конкурс от 2016-а година, който е задължителен и посочен в чл.10 ал.1 и чл.10 а; от закона за Държавния служител и чл.116 ал.1. и ал.2 от Конституцията на Република България. Освен ръководителя на отдела има и други служители назначени без конкурс, което е лесно проверимо към настоящия момент.

Отдел „Култура, Археология и културно наследство“ отговаря за реализирането на Културния календар на град Пловдив, който за 2024-та година възлиза на 3,7 млн. лева от бюджета на град Пловдив. С оглед гореизложеното искаме чрез Вас да попитаме следните въпроси кмета на община Пловдив:

  1. Проведен ли е конкурс за длъжността ръководител отдел „Култура, Археология и културно наследство“ в община Пловдив на основание  чл.10 ал.1 и чл.10 а; от закона за Държавния служител и чл.116 ал.1. и ал.2 от Конституцията на Република България?
  2. Проведени ли са конкурси за длъжностите експерти, главни експерти и др. позиции  в отдел „Култура, археология и културно наследство“?
  3. Как се взимат аргументирани решения от служители, които не са преминали през конкурсна надпревара?

Ако отговорът на тези въпроси е отрицателен, отправяме следните питания:

  1. Кога ще бъде назначен редовен конкурс за позицията ръководител отдел „Култура, археология и културно наследство“ в община Пловдив на основание чл.10 ал.1 и чл.10 а; от закона за Държавния служител и чл.116 ал.1. и ал.2 от Конституцията на Република България ?
  2. Кога ще бъдат назначени конкурси за експертните позиции в отдел „Култура, археология и културно наследство“ на основание чл.10 ал.1 и чл.10 а; от закона за Държавния служител и чл.116 ал.1. и ал.2 от Конституцията на Република България?
  3. Обявените конкурси ще бъдат ли публични, както задължава закона?

За заемането на такава отговорна позиция е редно да има открита конкурсна процедура, която целия културен бранш ще следи изкъсо, за да може да се развива сектора и да бъде поет от образовани и способни личности.

Ще се радваме да обърнете внимание на този казус, който се следи изкъсо и да попитате кмета ще се спазят ли законовите изисквания.Местната общност е коректив на публичните власти, които следва да спазват законодателството.

Оставаме на разположение.

С уважение, Максим Митев, Гражданска инициатива „Бъдеще за Пловдив“

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.