Сигналите за бомби продължават. Бивш министър: Училищата да не ползват незащитени пощи

0

Възможно е атаките да са насочени директно срещу изборите. Училищата трябва да спрат да използват незащитени пощи, предоставени от МОН, предлага бившият министър на електронното управление и ИТ експерт Божидар Божанов.

Изказването му е по повод ежедневните сигнали за бомби в училища и университети в цялата страна. Припомняме, че бомбеният тормоз продължава и днес.

“Абсолютно е възможно атаките да са насочени директно срещу изборите. Това не е типична хакерска атака, която я прави още по-трудна за неутрализиране, защото това са легитимни имейли и няма техническо средство, с което да бъде спряно изпращането им”, казва той в позиция, разпространена от пресцентъра на „Демократична България“.

“Една първа стъпка, която със сигурност в дългосрочен план е правилна – училищата да спрат да използват лични пощи – abv.bg, mail.bg, включително чуждестранни. Министерство на образованието е закупило лицензи за “Офис 365”, която предоставя по-високо ниво на защита. При откриване на спам и такъв тип атаки и социално инженерство чрез имейл, “Офис 365” би хванал такъв тип съобщения и би ги филтрирал”, обясни той

Важно е МВР да има ясно разписан протокол и да използва добрите практики от другите страни, за да прецени вероятността това да е проста фалшива заплаха. Кибер елементът е само входната точка, оттам нататък следват действия в реалния свят, обясни Божидар Божанов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.