Скандал! Македонският посланик в Прага представял жена си като „аташе за наука“

0

Скандал разтресе Северна Македония! Македонският посланик в Прага беше отзован, след като комисия към Министерството на външните работи е установила множество нарушения на процедурите и дипломатическите практики, подкрепени с доказателства, съобщават от външното министерство в Скопие. На брифинг министърът на външните работи Буяр Османи съобщи информацията за оттеглянето на Сашко Тодоровски от посланическото място в Чехия.

Като нарушения на Тодоровски са изброени сключени без съгласието на външното министерство договори за ремонт на сградата на посолството, като „са изплатени финансови средства без материално покритие за тях„, в нарушение на процедурите посланикът е наел и сключил договори за назначаване на местен персонал, представял е съпругата си като „аташе за наука“ на Република Северна Македония и „нарушавайки всички правила и превишавайки пълномощията, които притежава, е въвел в заблуждение представителите на научни и образователни институции в страната, в която е акредитиран“.

Според съобщението на министерството на външните работи сред нарушенията на правилата за добра дипломатическа практика е и това, че без да обяви, посланикът не е присъствал на изпращането на премиера и придружаващата го делегация по време на посещението му в Чехия, „оставяйки неприятно впечатление на дипломатическите представители на страната домакин“.

Отчитайки нередностите, които са част от доклада на Комисията от Министерството на външните работи, правителството на Република Северна Македония е взело решение за оттегляне на посланика, пише в съобщението.

Пред медии в Северна Македония Тодоровски коментира, че той сам е подал оставка, а съпругата му Миряна Найчевска, каза, че министърът на външните работи Буяр Османи атакува съпруга ѝ заради нейните „критични изявления, като професор и експерт“. От Министерството на външните работи уточняват, че посланикът е подал молбата си за предсрочно оттегляне, след като решението на правителството вече е било взето.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.