Скандални разкрития за търговия с гробни места и рекет на опечалени

0

Свидетели сме на незаконни практики за търговия с гробни места и рекет върху близките на починалите. Освен това има гробове, поставени извън всякакви норми в санитарната зона, която скъсява алеите. Това каза Румен Димитров, който е и.д. директор на ОП „Гробищни паркове“, цитиран от бТВ.

Той обясни, че крайните места не трябва да са там и се ангажира другата седмица да каже крайните срокове за справяне с проблемите.

Вчера от Столичната община обявиха, че са внесли сигнал в прокуратурата за търговия с гробни места в София.

Според сигнала в общинското предприятие са постъпвали стотици заявления за преместване на тленни останки от други градове. Те са били с еднакъв текст, но въпреки това са одобрявани от предишното ръководство. Единствената разлика в документите са били имената на починалите и подателите.

Според Димитров това се случва, защото са се повишили цените на местата за погребване.

Около 5000 лева струва едно място. Скандално е погребването на хора в санитарните пространства между алеите, уточни той.

Установен е и системен вандализъм върху паметници, за да бъдат искани пари от близки на покойници за възстановяване, казаха вчера на брифинг ОП „Гробищни паркове“. 

Липсват 2000 метра от оградата на парка, камери, охранителната фирма не си е вършила работа и е допускала да се извършват нередности. Според предишното ръководство проект за изграждане на инфраструктура е входиран още миналата година.

От СО посочват също, че злоупотребите са възможни, защото всичката документация на Предприятието е на хартия и съхранявана в папки, което позволява различни вратички. Предстои дигитализация на архива.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.