Скарлет Йохансон бясна: ChatGPT ми открадна гласа

0

Скарлет Йохансон атакува изпълнителния директор на OpenAI Сам Алтман, тъй като ChatGPT бил програмиран да говори със „зловещо подобен“ на актрисата глас без нейно разрешение, пише „Файненшъл таймс“.

„Когато чух публикуваното демо, бях шокирана, гневна и не можех да повярвам, че г-н Алтман би заложил глас, който звучи зловещо сходно с моя“, посочва холивудската кинозвезда в свое становище.

Чуйте гласа ТУК.

Актрисата разказа, че Алтман се опитал да я наеме да озвучи чатбота ChatGPT миналия септември. Обновената му версия, пусната миналата седмица, може да разговаря в реално време и да отговаря на писмени или устни запитвания.

Когато OpenAI демонстрира обновения си модел на събитие в Сан Франциско миналата седмица наблюдатели бързо посочиха колко прилича гласът на изкуствения интелект на този на Йохансон във филма „Тя“, в който актрисата в ролята на виртуален асистент.

Йохансон отклонила предложението от септември, но Алтман отново се свързал с агента ѝ преди събитието в Сан Франциско, за да поиска тя пак да обмисли офертата. „Но преди да се свържа с него, системата бе пусната“, каза актрисата, която се обърнала за „правен съвет“.

От компанията заявиха, че гласовете на изкуствения интелект не трябва умишлено да наподобяват глас на знаменитост и точно този не имитира Скарлет Йохансон, а е на друга професионална актриса. 

Гласът, наречен Скай, е един от общо пет налични за обновения изкуствен интелект и за момента е паузиран, посочват от  OpenAI.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.