Скопие яхна Вашингтон срещу България

0

Скопие отново ползва Вашингтон в политиката си срещу България – опитва да прокара в Сената на САЩ резолюция за честване на македонския език, култура и история, след като подобни документи бяха категорично отхвърлени и от двете камари на US Конгреса миналата година.

Предложената сега резолюция, предвиждаща септември да бъде обявен за месец на македонско-американското наследство и да бъдат чествани езикът, историята и културата на македонските американци, е била представена от сенатор републиканец Майк Браун.

Председателят на “Обединена македонска диаспора” в САЩ Методия Колоски обясни пред македонска телевизия, че целта на резолюцията е да подчертае многобройните приноси на македонските американци в Съединените щати в различни области, от културата и изкуството до политиката, бизнеса, медицината, науката и спорта.

Миналата година бяха инициирани две резолюции – на Камарата на представителите и на Сената на САЩ, пак целящи обявяването на месец септември 2022 г. за “Месец на македонско-американското наследство”. След активна намеса на македонските българи зад океана обаче и двата документа бяха отхвърлени в Конгреса.

“Останалите завинаги проекторезолюции се основаваха на фалшификации и манипулации и имаха за цел да използват Конгреса на САЩ като инструмент за пренаписване на историята и легитимиране на твърдението, че “македонски” етнос и език са съществували преди 1944 г.”, написаха след отхвърлянето на документите “Македонска патриотична организация “Пирин” – най-старата организация на македонските българи в САЩ.

От организацията тогава посочиха още, че “всички македонци по света, без значение дали са етнически българи, гърци, турци, албанци или власи от региона Македония, са приветствали отхвърлянето на двата документа, които са стъпвали на фалшификации и манипулации”. Резолюциите, според МПО “Пирин”, са имали за цел да използват Конгреса на САЩ като инструмент за пренаписване на историята и легитимирането на претенцията, че “македонски етнос и език” са съществували преди 1944 г.

Реалният инициатор на резолюциите е организацията “Обединена македонска диаспора”, действаща като организация чужд агент, финансирана и ръководена от чужбина с цел да повлияе на общественото мнение и институциите в САЩ, подчертаха от МПО “Пирин”.

Очевидно и сега “Обединена македонска диаспора” е в дъното на инициативата. Нейният председател Методия Колоски разяснява, че “целта на тази резолюция е да поиска от президента на Съединените щати да признае ролята, която македонската общност има в Съединените щати, за подобряването в САЩ през последните 150 години, откакто македонците започнаха по-масово да се заселват”. “За момента приемаме, че има около половин милион американци от македонски произход, които са направили много за социално-икономическия живот в Съединените щати”, казва Колоски.

Миналата година от МПО “Пирин” обясниха, че провалилите се резолюции са опитвали да представят като “изтъкнати македонци” хора, които недвусмислено са декларирали и демонстрирали своя български етнически произход през живота си. “Променяйки посмъртно етническата принадлежност на когото и да било, е невъобразимо престъпление в една демокрация, практикувано редовно от неокомунистическата “Обединена македонска диаспора”, отбелязаха от МПО “Пирин”.

Новата резолюция трябва да бъде разгледана първо в сенатската комисия по правосъдие и, ако бъде одобрена от нея, предстои гласуване в самия Сенат.

Членовете в Чикаго на най-старата българска организация в САЩ – Македонска патриотична организация “Пирин”, заедно с други български организации, продължават кампанията си с протестни писма срещу резолюцията, която според тях е пълна с “фалшификации и манипулации”.

“Титовците от Обединената Макдонска диаспора отново опитват да откраднат историята на македонските българи в САЩ, въпреки че при предишния си опит през 2022 г. изядоха шамарите”, коментираха във фейсбук от МПО Чикаго.

Измамните резолюции от миналата година се сблъскаха с широка съпротива от страна на македонските общности в САЩ, Канада и България. МПО “Пирин” в Чикаго стартира две онлайн петиции за отхвърляне на документите, които събраха хиляди подписи, дарения и поддръжници.

Отделно безброй българи от района на Македония изпратиха протестни писма до своите представители в Конгреса. Македонските българи разобличиха грешките в резолюциите и направиха голяма образователна пропаганда.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.