Слави изригна във Фейсбук срещу Асен Василев

0

Времето разкрива истината. Лошото управление на държавните финанси през 2022 г., заради което ПП „Има такъв народ“ напусна коалицията, дава своите отровни плодове. Безконтролното харчене на държавни средства доведе до това, че служебното правителство предлага увеличение на данъците – ДДС да бъде увеличен на 22%, а плоският данък за фирмите на 15%.

Това написа на официалната си страница във Фейсбук председателят на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов, като казва, че „благодарение на некомпетентната финансова политика на Асен Василев бързо се плъзгаме към бюджетна катастрофа“. Той има предвид представените от служебното правителство мрачни прогнози за бюджет’2023 – с голям дефицит, евентуално вдигане на данъци и трупане на външен дълг.   

Самият Василев също коментира бюджета, като откри две големи грешки в него. Първата е, че по Плана за възстановяване са планирани да се направят 100% от разходите, а да се получат 0% от приходите. Това е грешка за 2,881 млрд. лева, според него. Втората грешка е, че не е заложено да се съберат 100% дивидент от държавните предприятия. Това е грешка от 1,721 млрд. лева., според Василев.

В поста си във Фейсбук Слави Трифонов оспорва финансовата политика на Асен Василев още от времето му на министър в първото служебно правителство през 2021 г., сравнявайки я с „левичарска идеология от Венецуелски тип“. Трифонов обобщава тази политика с едно изречение: „Колкото по-голям бюджетен дефицит имаме, колкото по-голям дълг натрупаме, колкото по-големи социални разходи раздадем и ги финансираме единствено с нови кредити и с парите от Плана за възстановяване и устойчивост – толкова по-добре“.

Не е пропусната и дискусията за вноса на украински храни. Една от причините, според Трифонов, „да стигнем дотук е т.нар. „Зърнена специална операция“ от пролетта на 2022 г.“. „Тогава правителството възложи на държавни дружества с персонал от 8 души да закупят милион и половина тона зърно. За целта бяха източени 1.2 млрд лв. от кръвта на енергетиката.“

Какво да се прави. България не се нуждае от нови избори, споделя Слави Трифонов. „Не се нуждае и от популистко управление. Нуждае се от стабилен редовен кабинет с голяма смелост и силна воля, който да обърне сегашната драматична тенденция.“

Председателят на ИТН вижда разковничето в инвестициите. Само те ще доведат до по-високи доходи и до подобряване живота на всички, категоричен е той. И на това да заложи бюджетът: да покаже „желанието на държавата да подпомага всички местни и чуждестранни инвеститори, които искат да развиват бизнес в България“.

Трифонов не смята, че трябва да се увеличават данъците. Препоръките му не включват и отказ от Еврозоната за десетилетия напред, „а включват реформи в публичния сектор и ограничаване на астрономическия ръст на разходите“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.