След Covid-19: Смъртоносна бактерия гризе плътта ни

0

Едва се спасихме от Covid-19 и идва нов ужас – смъртоносната бактерия, която причинява синдром на стрептококов токсичен шок (STSS) като буквално гризе човешката плът, завзема Япония и столицата Токио се превърна в епицентър на разпространяването ѝ. Според последните данни Япония е регистрирала 977 случая тази година, надминавайки предишния рекорд от 941 инфекции през 2023 г.

Бактериите Streptococcus от група А се разпространяват бързо и могат да причинят широк спектър от заболявания от тонзилит до тежки инвазивни инфекции.

Според експерти подобно увеличение може да е свързано с облекчаването на мерките за социално дистанциране след пандемията от COVID-19, пише хърватското издание „Večernji.hr“.

В екстремни ситуации бактерията стрептокок от група А може да стане инвазивна, прониквайки дълбоко в меките тъкани и мускулите чрез порязвания и рани, което води до некротизиращ фасцит.

Симптомите на тази разяждаща плътта болест включват треска или мускулни болки и ниско кръвно налягане, а органна недостатъчност и септичен шок могат да последват в рамките на 48 часа. Резултатът може да бъде фатален, ако пациентът не получи бързо антибиотично лечение.

Медицинските експерти призовават хората да мият ръцете си и старателно да почистват раните си, ако имат такива, за да ограничат разпространението на болестта.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.