След падащата звезда: Полицаи обхождали района да издирват пострадали

0

Във връзка с тътена, който се чу малко преди 22 часа снощи, мога да кажа, че не се касае за някакъв инцидент, а за природно явление. Това заяви пред журналисти директорът на Областната дирекция на МВР във Видин старши комисар Петър Коцин. 

Той добави, че иска да успокои гражданите, че в момента на територията на областта всичко е спокойно.

„Още снощи бяха насочени всички сили на Областната дирекция на МВР да обходят района и да видят има ли пострадали хора, евентуално възникнали пожари и нанесени щети. Такива не бяха установени, няма и сигнали за такива“, каза още Коцин. 

Шефът на МВР-Видин уточни, че снощи е подаден само един сигнал във връзка с явлението – от село Гомотарци. „Сигналът е, че в близост до стопанска постройка се е чул силен гръм“, каза Петър Коцин. 

По думите му в полицията в крайдунавския град е получена информация от румънска страна. 

„Около 23 часа постъпи такава информация от колегите от Румъния, че се касае за природно явление“, добави той.

Учените от Института по астрономия на БАН Любомир Илиев и Пенчо Маркишки потвърдиха, че ярката светлина и силният гръм, които снощи стреснаха половин България, се дължат на т.нар. падаща звезда или метеорит с по-големи размери.

„Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти. Възможно е материалът от падащото тяло да достигне земята“, добави Илиев пред БНТ и уточни, че това явление се нарича болид.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.