След решението на Путин: Пшеницата скочи с 10%

0

Русия ускорява глобалното поскъпване на храните. В сряда цените на фючърсите на пшеницата на борсата в Чикаго скочиха с 9%, което беше най-значителното дневно повишение от 2012 г.

Това стана, след като руското министерство на отбраната обяви, че от 20 юли ще смята всички кораби, които отиват в украинските пристанища, като военни цели, а страните, под чийто флаг плават те, ще бъдат смятани за участници във войната на страната на Киев.

В четвъртък сутринта цената се повиши с още 1%, съобщава Bloomberg.

Русия заяви в понеделник, че няма да удължи споразумението отпреди година за износ на украински селскостопански продукти от черноморските пристанища. Москва се оплаква, че обещаните облекчения на собствения ѝ износ на зърно и торове не са се материализирали. Такива задължения обаче не са посочени в споразумението. А и това не попречи на Русия да увеличи доставките.

През селскостопанската 2022/2023 година я е изнесла рекордните 45,5 милиона тона пшеница, по данни на Министерството на селското стопанство на САЩ. През новата 2023/2024 г. износът ще бъде още по-висок, прогнозират от министерството: 47,5 млн. тона.

Участниците на пазара първоначално приеха спокойно края на сделката. След първоначалния скок цените на пшеницата дори леко се понижиха по време на търговията в понеделник. Украинските власти започнаха да търсят начини за износ на зърно по други маршрути. Президентът Володимир Зеленски предложи доставките да продължат без участието на Русия.

Корабите могат да плават през териториалните води на Румъния и България, каза в сряда украинският посланик в Турция Василий Боднар. „Разбира се, това трябва да бъде отговорност на международната общност. За да помогнем, от една страна, на Украйна да реализира такъв сценарий, а от друга, да окажем натиск върху Русия, за да предотвратим евентуалните ѝ атаки“, добави той.

Съединените щати обаче заявиха, че военният ескорт на търговски кораби не е опция. Застрахователният брокер Marsh във вторник спря застрахователната програма за кораби, изнасящи зърно от Украйна. Застрахователният пазар Lloyd’s of London прехвърли Черно море в списъка на регионите с високо ниво на риск. „Годишното покритие остава в сила, но рейсовете до изброения регион ще се оценяват за всеки отделен случай“, каза Нийл Робъртс, директор на морската и авиационна застраховка в Lloyd’s Market Association.

Руската заплаха да потопи кораби допълнително усложнява ситуацията и може да предизвика нов кръг от нарастващи цени на храните. ООН и хуманитарните организации многократно са заявявали, че действията на Русия увеличават риска от глад в развиващите се и бедните страни (които Москва активно се опитва да спечели, като представя войната в Украйна като борба срещу империалистическия и колониален Запад).

Сегашната ситуация означава, че през сезона на прибиране на реколтата Украйна няма да може да изнася продукти в необходимите обеми, казва Денис Вознесенски, старши анализатор за селскостопанските пазари в Rabobank. Зърното ще се съхранява в Украйна, фермерите ще получат по-малко печалби и ще сеят по-малко през новата година, обяснява той.

Освен това Русия вече трета нощ нанася масирани удари по черноморските градове. Обстрелват се Одеса и Николаев. Преди ден Министерството на аграрната политика и храните съобщи, че след предишния руски удар по пристанище Черноморск в Одеса са унищожени 60 000 тона зърно.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел в четвъртък нарече „заплашителна“ ситуацията, в която Русия разглежда всеки кораб като военен кораб и като цел. Тя прави това, за да попречи на Украйна да изнася зърното си, добави той: „В тази ситуация има само едно решение – да се увеличи военната подкрепа за Украйна“.

Украйна призова да се поднови зърнената сделка

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба отправи днес призив да бъде подновена черноморската зърнена сделка, за да може светът да се справи с глобалния недостиг на храна, съобщи Ройтерс.

Кулеба е на официално двудневно посещение в пакистанската столица Исламабад. Пакистанският му колега Билавал Бхуто Зардари подкрепи призива, като заяви, че смята да отнесе въпроса до висша инстанция в лицето на генералния секретар на ООН (Антониу Гутериш – бел. ред.).

„Трябва да намерим начин зърното ни да достига до световния пазар“, заяви Кулеба. „Въпросът е, че сухопътните коридори не могат да поемат целия обем от нашето зърно за износ, а дефицитът ще доведе до покачване на цените. Затова е и толкова важно да направим всичко възможно да подновим зърнената сделка“, посочи той.

Турция продължава контактите за „зърнения коридор“

Турция продължава контактите с представители на Организацията на обединените нации (ООН), Русия и Украйна за удължаване на „зърнената сделка“, която изтече на 17 юли и беше прекратена от руска страна, съобщи турското министерство на отбраната, като добави, че руският персонал е напуснал Съвместния координационен център в Истанбул, предаде Анадолската агенция.

„Надяваме се, че тази инициатива, която има голям принос за стабилизирането на световните цени на храните и доказва, че всички кризи могат да бъдат решени с добра воля и диалог, ще продължи да съществува. В координация с Министерството на външните работи продължават контактите ни с ООН, Руската федерация и украинските власти за удължаване на „зърнената инициатива“. Република Турция, под ръководството на нашия президент, ще продължи да дава своя принос за осигуряването на мира в региона и хуманитарната помощ, както го е правила досега“, заяви полк. Зеки Актюрк, пресаташе на министерството на отбраната на Турция.

Докато усилията и инициативите за продължаване на споразумението за зърнения коридор през Черно море продължават, турската страна същевременно ще осигури продължаване на функционирането на Съвместния координационен център в Истанбул с достатъчно персонал, съобщиха от министерството.

На въпрос за статута на руския персонал в Съвместния координационен център източниците отговориха, че руският персонал е напуснал центъра.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли м. г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.