„Сливи за смет“: Кои са щастливците с нови климатици срещу стари печки?

0

Във Велико Търново са одобрени кандидатите за смяна на старите замърсяващи печки с климатици, съобщиха от пресцентъра на общината. Нов климатик срещу отказ от стара и замърсяваща печка на дърва и въглища ще получат безплатно великотърновци, живеещи в няколко района на старопрестолния град.

Инициативата е част от проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, чиято основна фаза се реализира от община Велико Търново по програма „LIFE“ на Европейската комисия.

В продължение на месец продължи приемът на документи по проекта. Класирането на кандидатите вече е готово и е публикувано на страницата на общината. Одобрените проекти за подмяна на стари печки с климатици са 127, класираните домакинства за подмяна на отоплителните уреди с газ и пелети са 14. Допълнително ще бъде обявен срокът за подписване на договорите.

За големите квартали – „Бузлуджа“, „Зона Б“, „Колю Фичето“, „Чолаковци“, както и за районите извън обхвата на проекта, общината подготвя нова процедура по Програма „Околна среда“. В  нея се очаква да бъдат привлечени най-малко 4000 домакинства, чиито стари печки да бъдат сменени с нови отоплителни уреди от различен тип – климатици, термопомпи, на газ и др.

Освен Велико Търново, новата програма ще обхване и населени места в общината, уточниха от общината.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.