Смятай! Дават по 400 лири на бременните жени в Англия, за да спрат да пафкат!

0

Великобритания предлага по 400 британски лири на бременни жени, в опит да ги накара да се откажат от цигарите. Мярката е в изпълнение на плана на правителството да намали процента пушачи в Англия до под 5 на сто до 2030 г., съобщиха британски медии. 

9% от жените все още пушат по време на бременността си, показват данни от британските здравни власти. Освен превенция за бременните жени и консултация за отказване от тютюнопушенето, мярката включва и предлагане на стартови комплекти за вейп (вид електронни цигари без никотин), също част от т. нар. схема „размяна за спиране“. 

Очаква се тя да покрие почти всеки пети пушач в Англия, а министрите на Острова я нарекоха „първа по рода си в света“. Мярката се финансира от бюджета на Министерството на здравеопазването и социалните грижи, като се очаква да струва около 45 милиона паунда за две години.

Ресорният министър Нийл О’Брайън представи новите схеми в реч във вторник и обяви, че ще работи съвместно с общинските власти. „До двама от трима заклети пушачи ще умрат заради тютюнопушене. Цигарите са единственият продукт в продажба, който ще ви убие, ако се използва правилно“, каза О’Брайън. 

Безплатният стартов комплект за вейпинг ще предлага избор от продукти, сред които пушачите да намерят най-добрия за себе си. Дебора Арнот, главен изпълнителен директор на кампанията Action on Smoking and Health, казва, цитирана Herald Series: „Вейповете увеличават шансовете на пушачите за успешно отказване, така че тези стъпки са добре дошли, но те далеч не са достатъчни“. 

Мярката идва в допълнение към плановете на правителството за борба с незаконната продажба на електронни цигари на лица под 18 години.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.