София възстановява училищните първенства (СНИМКИ)

0

София продължава да възстановява училищните градски надпревари и първенства, чрез събитията в програмата на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Турнирът „Тенис на маса фест“ събра днес в голямата спортна зала на училище „Свети Георги“ близо 300 младежи и девойки от V до ХII клас. Състезанията се организират в сътрудничество с Регионалното управление на образованието София-град.

„Благодаря на Столична община и на „София – европейска столица на спорта“ за партньорството и постоянството, с които инициирахме и развиваме този истински празник за младежите на града. Тенисът на маса е сред най-обичаните от децата спортове и съм щастлив, че вече девет години осъществяваме това градско първенство, което привлича все повече и повече участници,“ заяви в приветствието си към присъстващите президентът на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов.

Участниците бяха поздравени и от зам.-председателя на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев. „Възстановяването и популяризирането на градските първенства е сред приоритетите в спорта на Столична община. Вече девет години с постоянство и отдаденост организираме този шампионат, в който освен излъчване на столичните призьорите, участниците се докосват опита и класата на най-добрите в този спорт. През тази година София е Световна столица на спорта и във връзка с това организираме над 100 подобни събития за да има повече възможности за спорт и активен живот на жителите и гостите на града,“ каза още Илиев.

Веднага след това бяха наградени и медалистите в завършилите най-напред надпревари при по малките. В групата V-VII клас при момичетата триумфираха представителките на  43 ОУ. Титлата грабна Александра Петкова (43 ОУ), среброто бе за Арзу Сали (43 ОУ), а бронза заслужиха Виктория Христова (43 ОУ) и Ния Матеева (ЧОУ „Света София“) . При момчетата златото бе за Павел Ценов от 108 ОУ, следван от Филип Балъшков от ОПУ-1, третото място поделиха Виктор Михайлов от 16 ЗОУ и Александър Цонев от СМГ. Състезанията се провеждат по системата „елиминиране чрез една загуба”, с 2 от 3 победни гейма, само финалите са с 3 от 5.

Стана традиция турнирът да открива млади таланти и бъдещи спортни звезди. Преди две години „София – европейска столица на спорта“ отличи със специална награда Йоан Величков, който след това стана лице на инициативата и вече е сред най-перспективните състезатели в света с три бронза за световната купа, два пъти пети на планетата, достигането на 11-о място в световната ранглиста в своята възраст и един от малкото с пробив сред азиатската хегемония в този спорт.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.