СССР-възпитаникът Тодор Тагарев обвини Корнелия Нинова, че работи за Кремъл

0

Обвинения, че български политици работят в интерес на Кремъл и разпространяват манипулации отправи тази сутрин министърът на отбраната Тодор Тагарев. Руските агенти в политиката са повече от една партия, стана ясно от думите му по Нова телевизия. Московският възпитаник, завършил Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски” в Москва, СССР, обаче назова само името на БСП и Корнелия Нинова.

Рефренът, че ще изпращаме войници в Украйна се разпространява от хора, които работят за Кремъл. И за съжаление се включват и представители на политически партии и то не една. Включително този въпрос ми беше зададен на заседание на парламентарната комисия по отбрана, коментира военният министър. Той подчерта, че не може да действа извън решението на Народното събрание, което предвижда обучение на украински военнослужещи, но не на територията на Украйна.

Едните, които питаха бяха БСП и то използваха термина „жива сила“, чиято цел е да плаши хората. И същият термин след това бе използван от г-жа Корнелия Нинова в телевизионно интервю, разясни Тагарев.

Вторият пакет оръжейна помощ за Украйна е сравним с този, изпратен от служебното правителство. Като стойност ще е малко по-голяма като обем според експертите. Изпращаме главно стари въоръжения, които след няколко години им изтича ресурсът.

Това разясни министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод взетото от правителството решение за нов пакет помощ към Украйна. Списъкът остава поверителен, но включва снаряди, боеприпаси и някои системи, разясни той пред Нова телевизия.

За България е важно да се включи в инициативата на ЕС за производство на 155-милиметрови снаряди, защото скоро и България ще мине на този стандарт и ще трябва да купуваме отвън, каза още министърът на отбраната. Той критикува служебното правителство, че не се е включило в инициативата на ЕС за 1 милион снаряда, която ще ни осигури такава инвестиция във военните заводи.

Русия се опитва да си припише авторство за взривения оръжеен склад в Карнобат като твърди, че е партизанска акция, оповести още Тагарев. Все още България няма доказателства за присъствие на руски агенти при взривовете на оръжейни складове.

Няма логически доводи, че помощта за Украйна ще ни въвлече във война, коментира министърът тезите на президента Румен Радев срещу оказването на директна военна помощ за Киев. Помощта за Украйна намалява риска за страните от НАТО в дългосрочен план, категоричен бе Тагарев.

В Брюксел вече не се коментират триъгълни сделки, при които България би могла да даде свое старо оръжие на Украйна и да получи ново от съюзници в НАТО. Новият фокус е предоставянето на Киев на самолети F-16 и ремонта на бронетанкова техника, коментира Тагарев възможността за т.нар. триъгълни сделки. Все пак има интерес към наши оръжейни системи и е възможно да получил ново оръжие, но ако предоставим основни бойни платформи – самолети, танкове, зенитно-ракетни комплекси, добави министърът на отбраната.

България не е най-слабото звено на НАТО, има доста съюзници, които въобще не разполагат с бойна авиация, каза още Тодор Тагарев. Той изрази притеснения, че България може да се окаже неподготвена да получи самолетите F-16 през 2025 г. заради забавяне в изграждането на инфраструктурата. Не е започнала и подготовката на инженерно-техническия състав, оповести министърът на отбраната. Ако имаме изградена инфраструктура, имаме подготвени екипажи и техници за няколко месеца след пристигането на F-16 ще можем да носим бойно дежурство с тях, убеден е Тагарев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.