Световен антирекорд! 33 см на ден – скоростта на един софийски ремонт (СНИМКИ)

0

Пет години. Толкова продължава ремонтът на около 600 метра от софийската улица „6 септември“, т.е., по 120 метра на година, или по 10 метра на месец, или по 33 см на ден – една плоча. По последните около 400 метра от това чутовно разстояние се работи от август 2022 г. Крайният срок за завършването на този исторически ремонт в историческото сърце на града изтече преди година. И до ден днешен обаче по злополучния участък се чопли – копае се, редят се павета, излива се бетон, вдига се прахоляк, а движението е частично спряно.

Подобна беше съдбата и на успоредната улица „Цар Иван Шишман“, която пък за това време беше разкопана няколко пъти. Мина през кръпки, временен асфалт, който месеци по-късно беше разбит, за да се сложи постоянна настилка, пише Медиапул.

Ремонтът на ул.
Ремонтът по ул. „6 септември“ продължава, въпреки че трябваше отдавна да е приключил

Ремонтите на тези два не особено дълги участъка от „Цар Иван Шишман“ и „6 септември“ са част от злополучния проект за обновяване на центъра на София. Всичко започна с улиците „Граф Игнатиев“, „Солунска“, градината „Кристал“. Работата по тях започна преди около 6 години, строителите бяха „Джи Пи Груп“ и „ПСТ холд“. Договорите с тях бяха прекратени и се наложи избор на нови изпълнители. Това не промени кой знае колко нещата. Последва фиаското с пренареждането на малка част от жълтите павета и месеци забавяне на работата, което ескалира в най-голяма степен на ул. „6 септември“.

Евросредствата не са усвоени

За обновяването на центъра бяха предвидени близо 46.7 млн. лева. От тях 41.5 млн. лева бяха от ЕС през програмата „Региони в растеж“. Крайният срок за усвояването на тези средства, след всички удължавания, изтече в края на миналата година. Преди това е поискано възстановяването на около 30.35 млн. лева, става ясно от информация, предоставена от Столичната община по въпроси на Mediapool. Каква част от сумата ще бъде изплатена, ще стане ясно най-късно до 30 юли тази година. До тогава е крайният краен срок за приключването на проекта.

Ремонтът на ул.
На кръстовището с ул. „Иван Вазов“ работата изглежда приключила. Или пък не

Около 10.3 млн. лева от проекта няма как да бъдат платени от европейския бюджет, става ясно от отговорите на общината, тъй като работата продължава. А основното забавяне е именно по ул. „6 септември“, която заедно с ул. „Цар Иван Шишман“ се ремонтира от фирмата „Парсек груп“.

Пред Mediapool кметът Васил Терзиев обясни, че сметките на тази фирма са запорирани и заради това реално строителят не бърза да върши работа и да получава пари от общината.

Ремонтът на ул.
Месеци наред участъкът от ул. „6 септември“ между „Граф Игнатиев“ и „Гурко“ е строителна площадка

Проверка в Търговския регистър показва, че запорът е по искане на община Хасково и е от 2020 г. Той е за сумата от 158 400 лева.

Милионни глоби

Въпреки че въпросните 10.3 млн. лева няма как да бъдат покрити от бюджета на ЕС, не е ясно дали ще останат за сметка на софийските данъкоплатци. Причините за това са две. От една страна, към момента няма искания от строителите за плащане за тези средства, уточняват от общината. Възможно е фактурираната накрая сума да е доста по-малка, тъй като в хода на ремонтите част от планираните дейности са отпаднали.

Ремонтът на ул.

В същото време обаче по проекта има наложени санкции заради нарушения при обществените поръчки от страна на общината. Общата им стойност е около 10 млн. лева. Ако сумата е потвърдена от съда, тъй като обикновено решенията за санкции се обжалват, то няма как тези пари да бъдат възстановени от бюджета на ЕС и остават за сметка на общината.

Част от сумата може да бъде компенсирана от глобите, които ще бъдат наложени на строителите „Парсек груп“ (на „Шишман“ и „6 септември“) и „Трейс груп холд“ (пространството около Народното събрание и храма „Александър Невски“). Точният размер на санкциите ще стане ясен, след като официално се сложи и край на ремонтите.


Ремонтът на ул.
Между улиците „Аксаков“ и „Гурко“ настилката и тротоарите са почти готови. Сн. Mediapool

Още преди няколко месеца Mediapool писа, че се очаква глобата за „Парсек груп“ да е максималната – около 1.5 млн. лева. По договор тя е 30% от стойността на контракта, която е 5.35 млн. лева без ДДС.

Същият процент е максималната санкция и по договора с „Трейс груп холд“. Това прави около 5 млн. лева от договор за близо 16.6 млн. лева.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.