От 20 до 24 лева за кило агнешко на пазара в Кърджали преди Гергьовден. Цената е почти същата като за Великден, предаде репортер на 24rodopi.com. Най-вероятно след празника етикетите ще бъдат с цифри по тази, прогнозират клиенти.
Цените на агнешкото месо отново се вдигнаха спекулативно за Гергьовден, заяви икономистът Невена Петрова. В някои магазини цената стига до 24 лв. за кг при положение, че преди Великден бяха около 20 лв.
Според нея потребителят иска да купува българско месо, само че някои търговци възлагат на непочтени кланици и извършват заблуда с вносна продукция.
„Видяхме го преди Великден, когато над 30 тона агнешко беше забранено“, подчерта Петрова, визирайки случая в Кърджали. Всичко това става под очите на контролно лице, допълни тя.
„Така е и с украинските стоки. Българинът отстъпва от ролята си да предпочита и търси българското заради цена. В един момент купуваме македонско агнешко, утре българските производители ще спрат да произвеждат животни, яйца, месо.
По този начин се превръщаме в консуматорска нация, но затриваме местното производство“, коментира Невена Петрова.