Тъжна вест! Отиде си известен наш джаз пианист

0

Тъжна вест за почитателите на джаза! Известният джаз пианист и композитор си е отишъл  от този свят на 14 юли в Лион, Франция, където живееше от няколко десетилетия. Марио Станчев е роден в България, завършил е Музикалното училище в София (днес НМУ „Любомир Пипков“) и Българската държавна консерватория (НМА „Панчо Владигеров).

Напуска родината си когато е 30-годишен, тъй като получава забрана за задгранични пътувания от тоталитарната власт. Оттогава живее и твори във Франция, където активно изнася концерти и преподава. Да припомним, че не друг, а именно Марио Станчев е основател на джаз департамента в Лионската консерватория. Като изпълнител е участвал във всички престижни джаз-форуми в Европа. А всяко негово появяване на българска сцена се превръщаше в събитие за многобройните му почитатели. Няколко пъти е представял у нас своите френски проекти, пристигайки с чуждестранните си колеги. При всяка възможност канеше във Франция и българските музиканти, с които работеше.

Щастливците, които са имали възможност да общуват с талантливия музикант, ще запомнят слънчевото му присъствие, добротата и неизчерпаемото му чувство за хумор. 

Последният концерт на Mario Stantchev New Bulgarian Trio беше през януари тази година в Лионската опера. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.