Тъжната истина: България е №1 по Covid жертви

0

България до ден-днешен е на челни нива по смъртност от COVID-19 и на най-ниски нива за ваксинация. Част за причината за това е невярата на хората във ваксините и в научно базираното.

Това каза в интервю за БГНЕС д-р Георги Димитров, лекар със специалност онкология и генетика в Клиниката по медицинска онкология на УМ БАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Той е и един от авторите на проучването „Национален анализ на въздействие на COVID-19 при пациенти със сърдечно-съдови, онкологични или хронични белодробни заболявания в контекста на Източноевропейска страна с нисък процент на ваксинация. България март 2020 – април 2022 Щ което беше публикувано в едно от най-престижните медицински списания в света – The British Medical Journal.

Д-р Димитров разказа, че идеята за проучването се ражда още докато заедно с д-р Трифон Вълков, проф. Радка Аргирова и още много други специалисти, са част от Националния експертен съвет за COVID-19 по време на пандемията. „Първо, че имахме достъп до всички данни от Информационния портал, второ, имахме възможността не само да напишем и да сме автори на Националния справочник за диагностика и лечение на COVID-19, но и да влезем много дълбоко в това заболяване и какво става не само в България, но и в света“, обясни той.

Онкологът е бил част и от групата за ползата от зелените сертификати и според него един от големите проблеми в България в началото на пандемията беше именно липсата на проверка на информацията, а също и че в медиите се допускаше да говорят експерти, които имат различни становища, които много често тотално се различаваха от тези в чужбина.

„Българинът, за жалост, не вярва на западни данни. Иска собствени данни. Неслучайно даже българският народ повярва, че ще има българска ваксина. Когато гиганти като „Пфайзер“ или „Астра Зенека“ продуцират ваксини, няма да им вярваме на тези компании, но искаме българска ваксина, което е абсурдно“, заяви д-р Димитров.

Той поясни, че проучването има за цел да покаже ситуацията в България, дали ваксинацията защитава, колко защитава и пр., като с всички тези изчисления се е заел проф. Иван Кунчев от Института по математика и информатика при Българската академия на науките (И МИ БАН).

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.