Те наистина прекалиха! Куката, Чеченеца и Емили Тротинетката обвинени в хулиганство

0

Тодор Огнянов – Куката, Петко Караилиев – Чеченеца и Емили Йорданова, известна като Емили Тротинетката, остават в ареста за 72 часа заради скандалното видео, в което цитираните интернет звезди третират младеж със специални образователни потребности като куче, вързано на каишка, съобщиха на брифинг от районната прокуратура в Пловдив, назовавайки само инициалите им.

На въпросните лица са повдигнати обвинения за хулиганство, което дава възможност на прокуратурата да удължи престоя им зад решетките. 

Районният прокурор на Пловдив Петър Петров, разказа как се е стигнало до записа. 

Той е направен на 3 април, като на общ познат на участниците във видеото било възложено „да намери лесно податливо на манипулации лице, което да изиграе ролята на куче и да бъде водено на каишка на публично място“. Така се стигнало до снимания във видеото млад мъж със специални образователни потребности, който е на 20 години, от Пловдив, с инициали Д. Д. Не е бил заплашван, подчерта районният прокурор.

„Той е бил настойчиво увещаван чрез съобщения във Facebook и чрез телефонни обаждания да се снима във видеото, за да стане известен като тях. Той отказва, но въпросният човек е настоявал многократно и накрая го склонил. Възползвайки се от добродушието на пострадалия, го снимали, като му казали да се държи като куче. След това без да му покажат видеото и без да го уведомят, че ще го публикуват, го качват в YouТube“. 

Веско Ириков, наблюдаващият прокурор по делото, добави, че са събрани достатъчно доказателства, че трите лица в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващия обществения ред и изразяващи явно неуважение към личността, като деянието се отличава с изключителен цинизъм. Това престъпление се категоризира като хулиганство, което предвижда лишаване от свобода до 5 години. 

Двама от обвиняемите са от Пловдив, единият по адресна регистрация е от Плевен.

Това не е първото провинение на инфлуенсърите. През 2017 г. Чеченеца е признат за виновен за грабеж, а Тошо Куката има 7 присъди за различни престъпления, извършени за 2 години. Сред тях са три грабежа, кражба, лека телесна повреда и закана с убийство. И двамата са реабилитирани към датата на заснемане на видеото.

Зам.-шефът на пловдивската полиция Радослав Начев подчерта, че въпреки че много хора са гледали как тримата се гаврят с момче със специални потребности в пловдивски мол, нито един сигнал не е подаден на телефон 112.

По-рано пред bTV Милен Стаматов, който пръв сигнализира за скандалното видео, каза, че е говорил с майката на момчето. По нейни думи то е било заплашено, за да се включи в записа. Семейството възнамерява да защити правата си по съдебен път. От търговския център в Пловдив, където е снимано видеото, също заявиха, че не толерират подобни прояви.

Съветът за електронни медии (СЕМ) пък излезе със специална позиция, в която осъди „бруталното погазване на хуманността“ и призова медиите да не популяризират „лица, преследващи скандална слава и евтини сензации“. 

„Съветът за електронни медии осъжда остро бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности. За Съвета е смущаващо безкритичното и широко разпространение на клип, унижаващ човешкото достойнство и безцеремонното погазване на добрите нрави. СЕМ апелира към доставчиците на медийни услуги да не се превръщат в платформа за дискриминационни практики, както и за популяризиране на лица, преследващи скандална слава и евтини сензации“, заяви председателят на регулатора Соня Момчилова. 

СЕМ е докладвал публикуваното от потребителите съдържание на съответните платформи за споделяне на видеоклипове, а към доставчиците на медийни услуги, вписани в публичния регистър на СЕМ, които са разпространили клипа в нарушение на Закона за радиото и телевизията, ще бъдат предприети съответните административно-наказателни действия. 

Комисията за защита от дискриминация също се самосезира. Оттам обявиха, че ще бъде образувано производство пред КЗД, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация под формата на тормоз по признак „увреждане“, извършено от участниците в клипа. 

От Държавна агенция за закрила на детето още вчера обявиха, че са изискали информация, за да реагират спрямо правомощията си, в случай, че младежът от видеото няма навършени 18 години. Както вече стана ясно, той е на 20 г.

От Българския хелзинкски комитет припомниха, че за подобни казуси вече са предлагали промени в Наказателния кодекс, но не са били приети: 

Следва да отбележим, че престъпни деяния на основата на увреждане или такива, възползващи се от увреждането като уязвимост на жертвата, следва да се признават като т.нар. „престъпления от омраза“, тоест престъпления с дискриминационен елемент. Поради това през 2022 г. представители на Българския хелзинкски комитет, като участници в две работни групи за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, предложиха на Министерството на правосъдието, наред с друго, да бъдат въведени в кодекса тежконаказуеми състави на деяния, извършени на основата на увреждането на пострадалото лице. Това предложение не беше възприето и законопроектите бяха внесени в Народното събрание без него. 

В такива случаи обаче обвинението има възможност да изтъкне това обстоятелство като утежняващо отговорността на извършителите, а съдът има възможност да го вземе предвид именно като такова обстоятелство при индивидуализиране на евентуално налаганото наказание. 

По повод разпространяването в социалните мрежи на снимки на Емили Йорданова, на които тя показва своя грамота за номинация от годишните правозащитни награди „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет, от там уточняват, тя не е била отличавана с награда и припомнят, че БХК не номинира личности и организации за тези награди. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.