Ти да видиш! Миризмата на парфюм в стаята пречи на творчеството

0

Силните аромати в саята спират творчеството. Това са открили учени от Нанянския технологичен университет в Сингапур. Според тяхно изследване замърсяването на въздуха с вещества, съдържащи се в перилни препарати, парфюми, аерозоли и бои, потиска творческите способности на човека, пише сп. „Сайънтифик рипортс“.  

Изследването, цитирано от БТА, продължило шест седмици, е обхванало 87 студенти. Всяка седмица по време на три 40-минутни сесии участниците е трябвало да четат кратко изложение на наболяла тема, като например глобалното затопляне, нарастващата бедност, увеличаването на случаите на психични разстройства. 

Изследваните мъже и жени след това е трябвало да предложат решение, визуализирайки стратегията чрез създаване на 3D модел от парченца LEGO.

По време на всяка среща учените са променяли качеството на въздуха в помещенията с помощта на въздушни филтри. Изследователите са записвали и концентрацията на въглероден диоксид, фини прахови частици PM2.5 и летливи органични съединения (ЛОС) във въздуха.

Независима партньорска проверка на моделите от тухлички LEGO, създадени от участниците, за да илюстрират решения на глобални проблеми, е показала, че високите концентрации на ЛОС във въздуха потискат творческите способности. 

Излагането на този вид замърсители е довело до предлагането на недостатъчно оригинални решения от страна на изследваните лица. 

Ако въздухът в помещението е бил по-чист, моделите, изработени от тухлички LEGO, са се отличавали със сложност и многокомпонентност. Доброволците също така са използвали по-ярки езикови средства и са изготвяли по-подробен план при представянето на проектите.

ЛОС са широк клас органични съединения, които включват въглеводороди като метан и етилен, както и различни алкохоли, естери и алдехиди. Те се използват в промишлеността като разтворители, ароматизатори и съставки на лакове, бои и парфюми. Летливите органични съединения присъстват и в декоративната и почистващата козметика и синтетичните миещи средства (детергенти). 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.