Топ 10 на млечните босове прибраха 1 милиард лева

0

Близо 1 млрд. лв., по-точно 840 млн. лв. от продажби на мляко и млечни продукти, са получили само първите 10 по приходи компании в този отрасъл за 2021 г.

Това е последната година, за която има финансови отчети в Търговския регистър, показа проверка. Общият брой на регистрираните производители на млечни продукти у нас обаче е 244 и със сигурност оборотите в целия сектор надвишават 2 млрд. лв.

Данните за приходите на всяка фирма показват предимно мащабите на компаниите, а не толкова кой колко кисело, прясно мляко или сирене е продал. Защото част от тези приходи идват и от продажби на едро на суровини за млечната промишленост, а някои от фирмите се занимават и с месни продукти.

Част от мандрите пък разполагат и със свои собствени стада от овце, крави и кози и неизбежно търгуват и с други продукти от тях. Или се налага покрай тях да развиват и други земеделски дейности, които носят печалби или загуби.

Безспорно най-големи приходи от продажба на млечни продукти има “Милки Груп био” ЕАД. Тя произвежда млечните продукти с марка “Саяна” и “На хорото” и е на пазара от 2013 г. Тогава обаче фирмата се е казвала само “Милки Груп” и е била последователно ООД и ЕООД. Сегашното акционерно дружество е еднолична собственост на Поля Пеева. Приходите от продажби през 2021 г. на компанията са 230,111 млн. лв., но най-вероятно голяма част от тях идват от суровини – сухо мляко, растителни масла, суроватъчен протеин, които компанията рекламира на сайта си.

“Обединена млечна компания” (ОМК) произвежда млечните продукти с марка “Верея” и “Фибела”. Тя съществува от над 20 години, като първоначално представляваше 7 мандри, контролирани от приватизационен фонд “Доверие”.

Но впоследствие след много преобразувания бе придобита от гръцката Delta Foods. Според финансовите ѝ данни за 2021 г. тя има приходи от продажби на стойност 104,354 млн. лв. На следващата година обаче Delta Foods обявиха, че я продават на сливенската фирма “Тирбул”, която от своя страна е собственост на гръцката Hellenic Dairies. У нас “Тирбул” произвежда млечните продукти и други хранителни стоки с марката “Олимпус”.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.