Топ терористът Юнабомбър умря в затвора

0

Тед Качински, по-известен като Юнабомбър, е бил намерен мъртъв в килията си от служители на затвора, съобщават американски медии, позовавайки се на служители на затвора. 81-годишният Качински е откаран рано в събота в лазарета на федералния затвор в Северна Каролина, където е потвърдена смъртта му.

През 1996 г. той е осъден на доживотен затвор без право на замяна, след като почти две десетилетия се е укривал. Признава се за виновен, че е убил трима души и е ранил още 23 по време на безчинствата си в периода 1978-1995 г.

Надзирателите в затвора в Северна Каролина са открили тялото на Качински днес около 08:00 ч. местно време, съобщават американските медии.

Преди да се влоши здравето му, което е наложило преместването му в медицинския сектор през декември 2021 г., той е бил държан от май 1998 г. във федералния затвор Сюпърмакс във Флорънс, Колорадо.

Качински бе терорист, анархист, математик, примитивист и социален критик, извършил поредица от атентати с писма-бомби в продължение на 20 години. По-късно той стана персонаж на множество телевизионни документални филми.

Бил е отличен ученик и по-късно дипломант в Харвардския университет. През 1971 г. се настанява в самотно бунгало без ток и течаща вода, което построява сам в гориста местност, близо до град Линкълн, щата Монтана. Там започва да изучава техники за оцеляване и се опитва да живее в отшелничество. Той решава да започне бомбената си кампания, след като наблюдава унищожаването на дивата природа в района в резултат на сеч и строителство, показва справка в Уикипедия.

Разследването на Юнабомбър е едно от най-скъпите в историята на ФБР. Преди да бъде установена неговата самоличност ФБР използва за неговия случай името ЮНАБОМ (UNABOM – „UNiversity and Airline BOMber“), в резултат на което медиите започват да го наричат Юнабомбър.

В съда Качински освобождава служебно назначените му адвокати. Те искат да пледират за невменяемост, за да избегне смъртно наказание, но Качински смята, че е нормален. След като става ясно, че предстоящият процес по националната телевизия ще даде публичност на Качински, прокуратурата предлага съдебно споразумение, съгласно което той се признава за виновен и е осъден на доживотен затвор без право на замяна.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.