Топ учен: Гърция става с 2 сезона – лято и зима

0

Изменението на климата ефективно редуцира годишните сезони до два – лято и зима, каза ръководителя на Гръцкото метеорологично дружество Панайотис Настос, цитиран от англоезичното издание на гръцката медия „Катимерини“.

„Наблюдавахме разширяване на лятото към есента, докато през зимата – особено зимата на 2023 г. – регистрираме по-високи температури, главно поради изменението на климата“, каза Настос пред Атинско-македонската информационна агенция.

Миналият юли е бил един от най-топлите в историята в Гърция, показват данните от петдесет и двете метеорологични станции, управлявани от метеорологичната служба на Националната обсерватория на Атина. Юлската гореща вълна в Гърция е била най-дългата в историята на страната, според високопоставен служител от националния метеорологичен институт.

За повечето региони това е бил най-топлият юли през последните четиринадесет години, като най-големите отклонения в температурите са регистрирани на остров Крит. Най-високата температура през юли – от 46,4 градуса по Целзий – е регистрирана в град Гитейо, разположен в района на

Професор Настос е директор на Лабораторията по климатология и атмосферна среда и директор на магистърската програма „Вода, биосфера и изменение на климата“ в Атинския университет. Той има повече от 450 публикувани научни статии, от които 170 в международни научни списания, и книги в областта на климатологията и атмосферната среда. От 2019 г. е член на Международния научен комитет на катедрата на ЮНЕСКО за опазване и екотуризъм на крайречни екосистеми Con-E-Ect.

Отбелязвайки установяването на „модел“, който може да се повтаря, Настос отбелязва, че Гърция вероятно ще „започне да губи междинните сезони и ще преживява продължително лято, преминаващо в зима“.

Настос изтъква, че Ел Ниньо е допринесъл за рекордните температури, регистрирани по целия свят през 2023 г., добавяйки, че явлението засяга и етисите, които намаляват горещината през лятото. Етисите (или още мелтеми) са сезонни сухи северни ветрове, възникващи в североизточно Егейско море, които духат основно в посока югозапад и югоизток от средата на май до средата на септември.

„Това означава по-малко охлаждане в Егейско море, по-голямо усещане за топлинен стрес и по-голямо замърсяване в Атина“, подчертава Настос.

Според проучване, публикувано в международното научно списание Climate, между 1950 г. и 2020 г. е отчетена обща тенденция към нарастване на всички характеристики на горещите вълни, включително интензивност, продължителност и честота на поява. Регионите на Гърция, в които има най-голямо увеличение на епизодите на горещи вълни, са регионите Македония и Тесалия.

През годините все повече българи избират Гърция за лятна почивка – през 2022 г. статистиката е отчела 667 хил. пътуващи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.