ТРАГИЧНО: България губи 2,6 милиарда от ЕС

0

Правителството има свръх трудна задача – да успее да спаси от загуба колосалните 1.3 милиарда евро до края на годината от еврофондовете. Досега България не е губила такива средства за една година. Сумата от над 1.3 милиарда евро (около 2.6 млрд. лева) е над половината от заложения дефицит в Бюджет 2023 от 4.6 милиарда лева. Ако правителството на акад. Николай Денков не се справи със задачата, това със сигурност ще надуе бюджетния дефицит.

По думите на финансовия министър Асен Василев, който отговаря за еврофондовете, в ход са спешни мерки за намаляване риска от загуба на европейски средства. Всички са единодушни, че положението е много сериозно и това беше причината то да бъде обсъдено от ресорната парламентарна комисия по еврофондовете с Асен Василев в края на юли, преди лятната ваканция.

Финансовият министър смята, че отговорността страната ни да се намира в това „незавидно положение“ е на служебната власт. „Ако може с едно изречение да кажа – в общи линии там, където оставихме процеса лятото миналата година, там го намерихме лятото на тази година“, коментира Асен Василев.

България със сигурност щеше да загуби още средства от оперативните програми, но Европейската комисия разреши на страните членки да пренасочат част от парите към преодоляване на последствията от пандемията от коронавирус и от войната в Украйна.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.