Тръгва дело срещу Петър Волгин, 41 обидени го съдят за 100 бона

0

Срещу радиоводещия от БНР Петър Волгин е заведено колективно гражданско дело. Ищци са близки на убити и пострадали от комунистическия режим.

Това съобщи въвфФейсбук депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков.

От Софийския градски съд потвърдиха пред „Сега“, че делото е заведено и държавната такса е платена. В момента тече размяна на съдебните книжа между страните и делото не е насрочено.

Колективното дело беше организирано спонтанно, след като Пейков започна акция по събиране на средства, с които да бъде подпомогната 102-годишна жена, завела иск срещу Волгин. Съпругът на дамата е убит без съд и присъда през октомври 1944 г. Затова тя се е почувствала засегната от пост на Волгин във Фейсбук от 1 февруари.

В деня за почит на жертвите на комунизма, Волгин пише в социалната мрежа: „Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд.“

В крайна сметка колективният иск е заведен от 41 души. Исканията им са в три точки – съдът да признае, че с публичните си изказвания Волгин засяга паметта на жертвите на комунистическия режим и наранява душевно членовете на техните семейства, като изказванията му са противоправни като противоречащи на закона и са направени умишлено и злонамерено. Второто им искане е Волгин да бъде осъден да преустанови тези си изказвания. Третото е на колективния интерес да бъде присъдено обезщетение от 100 000 лв.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.