Триумвират поема властта

0

Съвет на коалицията да взема занапред важните политически решения, предвижда проектът за споразумение на ГЕРБ, който ще бъде приет днес от Националното съвещание на партията. В съвета да влизат лидерите на ГЕРБ, ПП и ДБ плюс тези на СДС и останалите партии от парламентарната група на “Продължаваме промяната”, предвижда още проектодокументът.

“До момента няма механизъм за вземане на решения. Често Кирил Петков, без да е обсъждано, хвърля в пространството нещо, което му е хрумнало. Друг път, след като сме уточнили уж всичко, той отива при Лена и нещата се променят на 180 градуса”, коментираха пред “Труд news” депутати от ГЕРБ, които са категорични, че без ясно разписани правила управлението не може да продължи.

В проекта за споразумение е предвиден и механизъм за вземане на оперативни решения, който предвижда консултации между всички участници във властта. От ГЕРБ обясниха, че след като Мария Габриел поеме ротационния пост на министър-председател, партията ще носи политическа отговорност, независимо от това има ли министри или не. Затова ръководството смята, че е необходим алгоритъм за вземане на решенията и разписани приоритети за целия мандат.

От ППДБ не са променили позицията си от миналата седмица. Казват, че са готови на споразумение, но не коалиционно, а наречено по друг начин, но след още девет месеца, когато, ако правителството оцелее, ще има поредна ротация. Партията имала вътрешно социологическо проучване, което сочело, че избори две в едно са по-благоприятни за коалицията им и затова не се притеснявали, ако не се стигнело до правителство, оглавявано от Мария Габриел. Народни представители от ППДБ коментираха, че не е променена и позицията им за смяна на министри. Допустимо било да си отиде Христо Хинков, който сам пожелал това и министърът на електронното управление Александър Йоловски, за чийто пост смятали да предложат Божидар Божанов.

ППДБ смятали да депозират в деловодството на парламента оставката на правителството още днес, в края на работния ден. Мотивът им бил, че така задължително щяла да влезе в дневния ред на парламента. Разчитали и на това, да бъде гласувана в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вече обяви, че с Мария Габриел и евродепутати на 6 и 7 март ще бъдат на конгреса на ЕНП в Букурещ. Юристи обаче коментираха пред “Труд news”, че от председателя на НС зависи кога ще бъде гласувана оставката. Срок за вкарването ѝ в зала няма.

Има и още една тема, по която ГЕРБ и ППДБ спорят – ротацията на председателите на НС. От ГЕРБ са категорични, че тя трябва да се състои веднага след тази на правителството, а от ППДБ искат преди това. Ако Атанас Атанасов оглави НС преди ротацията на премиерите, то ако се стигне до служебно правителство, Атанасов е първият вариант за служебен премиер. Президентът Румен Радев вече обяви в Анталия, че при предстоящата ротация “ще кара по домова книга”. Това означава, че ще трябва да предложи на ген. Атанасов поста на служебен премиер.

Независимо от разногласията всички експерти до които “Труд news” се допита, изключиха избори две в едно и бяха единодушни, че в крайна сметка ГЕРБ и ППДБ ще се разберат.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.