Ученици от Дерманци и София се срещнаха с Вим Вендерс

0

Възпитаници на училище „Неофит Рилски“ в с. Дерманци и от 81 СУ „Виктор Юго“ –  София, са представили свои собствени филми пред Вим Вендерс. Същите творби ще могат да се видят и в София на 20 юни, в рамките на „Срещи с младото европейско кино” (20-25 юни), съобщават организаторите.

Срещата с големия режисьор е била на 5, 6 и 7-ми юни, в почти стогодишното кино „Калигари“ във Висбаден, Германия, по време на фестивала  А nous le cinema! („Киното е наше!”) на международната кинообразователна програма, създадена във Франция – „Киното, сто години младост“ (Le Cinéma, Cent ans de jeunesse).

Координатор на програмата, чиято цел е да организира неформални работилници по кинознание в учебната програма за България от 2016 г., е сдружение „Арте урбана колектив“.

Международният фестивал „Киното е наше!“ е своеобразен завършек на работата през учебната година – над 1000 деца и младежи се събират, за да гледат заедно филмите си на голям екран. Всеки филм е последван от дискусия с младите автори, придружени от техните учители, ментори и координатори на програмата за съответната държава.

Децата и младежите представят начина, по който са работили, разказват за опита си по време на реализацията на късометражния си филм. Останалите кинаджии в залата също имат много въпроси, които всеки задава на собствения си език – така в някои дни в залата могат да се чуят 7-8 различни езика. Културното и езиковото многообразие впечатляват участниците, а за някои от тях това е първото голямо пътуване, първата среща с други националности, а за някои от тях – дори и първото посещение в подобна кинозала.

Всяка година програмата има кръстник, който се среща с участниците по време на фестивала. През годините учениците са се срещали с Аньес Варда, Жан Балибар, Матю Амалрик, Сандрин Бонер, а тази година специален гост е Вим Вендерс.

С над 400 деца и младежи, режисьорът и публиката са гледали откъс от „Париж, Тексас”, а след това младите кинаджии са имали възможност да зададат своите въпроси. Доротея, шестокласничка в ОбУ „Неофит Рилски”, е попитала как този филм, направен през миналия век, изглежда толкова съвременен от визуална гледна точка и днес. След 3-часова дискусия, споделяне на филми с големия режисьор и с артистичния директор на програмата – кинокритикът и създателят на кинообразователните програми във Франция – Ален Бергала, разговорите между младите творци са продължили и в неформална обстановка, по време на пикник, който също е традиция на фестивала.

„Надявам се, че за някои от вас, без значение дали сте от Токио, от Лисабон, от Франция или Германия, това първо докосване до киното ще доведе до това да искате да говорите езика на киното все по-добре. И може би след 20 години някой от вас ще бъде тук, на моето място, и ще гледа филми на млади хора, които ще са много различни от това, което видяхме днес. Надявам се, че някои от вас ще се заразят с вируса на киното“, е казал Вим Вендерс пред бъдещите кинаджии в залата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.