Умишлено провалят разследването за мъртвия борец в Стара Загора

0

Досъдебното производство за смъртта на 58 годишния борец Пламен Пенев в Стара Загора е образувано за извършено престъпление „причиняване на смърт при професионална непредпазливост“ от страна на полицейските служители (чл. 123 от НК). Така изходът от разследването е предрешен по недопустим начин. Това заяви пред „За истината“ Соня Нейкова – бивш прокурор и наказателен съдия.

Бившият борец почина след зрелищно преследване по улиците на града от девет полицейски патрулни автомобила и след принудителното му изваждане от автомобила, който е управлявал. Той бе спрян от патрулка по начин, който застрашаваше, както неговия, така и живота на полицаите.

Соня Нейкова определя квалификацията на деянието като „голям проблем“, защото по този член от Наказателния кодекс могат да се образуват дела за лекарски грешки или за липса на предпазни средства при трудова злополука, например.

„Но тук става дума за различна ария, защото никъде в съдебната практика никой не е казвал, че полицейската дейност е източник на повишена опасност. Тя е рискова, но това е друго“, твърди бившият наказателен съдия. И добавя, че начинът, по който е образувано делото, дава насока на разследването, а тя е порочна и не отговаря на характера на извършеното престъпление“.

Ако тройната съдебно медицинска експертиза излезе със заключение, че смъртта на Пенев е причинена от действията на полицаите и то по особено мъчителен начин, деянието влиза в хипотезата на текст от Наказателния кодекс (чл. 124), по който законодателят е предвидил лишаване от свобода от три до 12 години. „Една аутопсия дава отговор на доста въпроси и от нея могат да се установят немалко неща, но истинските отговори идват, когато прокурор или следовател зададе въпроси на експертите, на всеки един от който те трябва да отговорят мотивирано“, смята съдия Нейкова.

По думите й съдебно-медицинската експертиза ще даде и евентуална възможност да се даде отговор на въпроса има ли съучастие и синхронни действия, които са водили към определена цел, а именно убийство по особено мъчителен начин и имало ли е умисъл в действията им.

Соня Нейкова коментира, че напоследък се акцентира на тази страна от наказателното правораздаване, според която нито един невинен не трябва да влезе в затвора, но също толкова важна е и другата – че нито един виновен не бива да избегне наказателна отговорност.

Можем ли да очакваме, че виновните за смъртта на Павел Пенев ще получат справедливо наказание?

Едва ли, ако съдим по досегашната практика у нас. Не вдъхват доверие и действията на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, свързани със смъртния случай в Стара Загора. На заседание днес в министерството с директорите на главните и областните управление на МВР в страната, той е поискал  освобождаването на двама висши ръководни служители от ОДМВР-Стара Загора – на заместник-директора Пламен Петков, който към момента на задържането на Пенев е замествал директора на областната дирекция, както и на началника на охранителна полиция в града – Илиян Илиев.

Интересно е, знаел ли е министърът, че директорът на ОД на МВР в Стара Загора е разпоредил вътрешната дисциплинарна проверка на Илиян Илиев при явен конфликт на интереси? Неговият зет е зам.- началник на патрула в дирекцията. И ако не беше дисциплинарната проверка от Инспектората на МВР, двама от полицаите, участници в случая, едва ли щяха да бъдат отстранени от работа.

Странно изглежда и искането на оставката на зам. директора на ОД на МВР в Стара Загора, при положение, че на 30 декември м.г. ст. комисар Лазар Христов е бил на мястото, където Пенев е бил убит и е давал указания на следователя, научи „За истината“ от свои източници, пожелали анонимност.

При това положение той би следвало да поеме отговорността за случилото се. Но очевидно старши комисарят, за когото публично се говори, че е близък със зам. председателя на ДПС и председател на областното ръководство на партията в Стара Загора Халил Летифов, не се кани да се оттегли както изисква в подобни случаи професионалният морал.

Силно притеснителен е и фактът, че съдебно-медицинската експертиза по случая още не е приключила окончателно цели пет дни след смъртта на Пенев. Защото обикновено, твърдят хора от системата на МВР, когато става дума за убийство, експертизите са готови понякога дори и в рамките на деня на престъплението.

Озадачаващо е и изчезването на любителските видеоклипове от социалните мрежи, които показват насилието на полицаите срещу Пенев. (вижте един от тях в края на текста). Те са валидни доказателства в съда след необходимата експертиза и е странно, че адвокатът на двете дъщери на убития Пенев, не е поискал те да бъдат присъединени към делото.

Странно е и, че Окръжната прокуратура в Стара Загора мълчи, а на страницата й нелепо стои едно единствено съобщение за образуваното досъдебно производство по случая.

Обществото трябва да бъде подготвено за най-лошото – за липса на осъдителни присъди на виновните полицаи. А след това и за дело в Страсбург, заведено от дъщерите на починалия, обезщетението по което ще платим всички ние с данъците си.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.