„Уроците на Блага” спечели голямата награда на журито на фестивала в Рим

0

Филмът „Уроците на Блага” на Стефан Командарев спечели голямата награда на журито на Празника на киното в Рим. За пръв път творба на наш режисьор беше селекционирана за участие във феста, въпреки че това е неговото 18-то издание, така че постигнатият успех е изключително ценен за нашата кинематография. Филмът е копродукция на България и Германия и се състезава с други 17 филми в категорията „Прогресивно кино”. Самият Командарев не присъства на заключителната церемония на 28 октомври вечерта, когато бяха съобщени наградите в различните категории. Той дойде на 22 октомври на представянето на филма си в една от залите на Аудиториума „Парк на музиката”, където имаше и доста българи сред публиката. Преди това мина и по червения килим на фестивала. 

Кадри от излъчването на церемонията по награждаването във фейсбук
Кадри от излъчването на церемонията по награждаването във фейсбук

След това обаче режисьорът замина за Лос Анджелис, където филмът му, който е българското предложение за „Оскар”, е бил прожектиран за пръв път. По тази причина в Рим пристигна сценаристът на филма Симеон Венциславов. Той получи наградата на сцената на Аудиториума,след като една от представителките на журито – актрисата Ясмин Тринка, прочете аргументацията за избора му. Журито се председателства от мексиканския актьор и режисьор Гаел Гарсия Бернал.

„За способностите му да разказва, без да спестява нищо, собствената си страна, посредством силен кинематографски избор, преминаващ от хумор до горчивина”. Журито оцени високо и играта на Ели Скорчева, актрисата, която изнася “със себе си и върху себе си” филма. Тя изигра ролята на пенсионираната учителка Блага в творбата.

„Никой не очакваше този успех. Знаем какво е отношението, знаем колко е трудно всичко в Италия. Първите години идваха само по 15-20 души на представянето на български филми тук”, спомни си Жана Яковлева, директор на нашия Институт за култура, която организира от 16 години Празник на българското кино в Рим. Още при прохождането му сред първите представени филми беше и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008) на Командарев. 

На приключилия фестивал в Рим наградата за най-добър филм отиде при бразилския „Пътна такса” на Каролина Маркович. За най-добра актриса беше определена Алба Рорвахер, а за най-добър актьор –Херберт Нордрум. Актрисата Паола Кортелези, която дебютира като режисьор, спечели наградата на публиката и специалната награда на журито за филма си „Има и утре”. За най-добър режисьор беше обявен Йоаким Лафос за филма му „Тишина”. Наградата за най-добър сценарий отиде при Асли Йозге за „Черна кутия”.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.